Smanjiti zagađenje u sektoru saobraćaja u Crnoj Gori

U Podgorici je u prošloj godini registrovano oko 64,5 hiljada vozila što je za oko četiri hiljade više u odnosu na 2015. godinu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nevladina organizacija „Green home“ ukazala je da je sektor saobraćaja veliki potrošač energije, posebno naftnih derivata. Kako je navedeno, drumski sabraćaj predstavlja najveći izvor zagađenja vazduha zbog emisije zagađujućih supstanci koje nastaju u procesu sagorevanja pogonskog goriva. Između 80 i 90 odsto ukupne emisije ugljen dioksida potiče iz te saobraćajne grane. Zagađenje koje nastaje kao posledica saobraćaja zavisi od uslova saobraćaja na mreži – broja i strukture vozila, kao i brzine i gustine saobraćaja. Veliki značaj ima i kvalitet goriva koje koriste motori automobila.

Sagorevanjem svakog litra goriva nastaje približno 2,5 kilograma ugljen dioksida, 100 grama ugljen monoksida, 30 grama azotnih oksida i mnoge druge štetne i otrovne supstance poput jedinjenja olova, sumpora i čvrsih čestica. Sve ove materije veoma nepovoljno utiču životnu sredinu i na zdravlje ljudi.

Iz NVO „Green home“ su podsetili da je odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice od 18. oktobra 2012. godine definisan cilj za Crnu Goru koji treba ispuniti do 2020. godine, a to je minimum 10 odsto obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije u sektoru saobraćaja, što znači da će se u budućem periodu morati znatno više povećati udeo biogoriva koji je i sada izuzetno nizak.

izvor: rtcg.me

foto: ekologija.rs

Sandra Jovićević