Smanjiti naknade za korišćenje voda

Vesti | Srbija

Beograd, 10. februara 2015 - Predsedavajuci UO Foruma Srbija Nemacka, Marko Cadez govori na otvaranju "Beogradskih dijaloga". Konferencija "Beogradski dijalozi" ima za cilj da se kroz kvalitetnu i otvorenu razmenu znanja i iskustava izmedju donosilaca odluka i strucnjaka iz Srbije, Nemacke i drugih zemalja clanica EU, osnazi Srbija na putu ka punopravnom clanstvu u Evropskoj uniji, saopstili su organizatori. Projekat organizuje Forum Srbija Nemacka, u saradnji sa Beogradskim fondom za politicku izuzetnost, a uz podrsku nemackog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, ostvarenu kroz Nemacku organizaciju za medjunarodnu saradnju GIZ. FOTO TANJUG / NEMANJA JOVANOVIC / bb

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je juče kako prenosi dnevni list Blic,  da će pokrenuti inicijativu za smanjivanje naknade za korišćenje voda koja je u Srbiji znatno veća nego u regionu, saopštila je PKS. Gospodin Čadež  je prilikom posete kompaniji Koka Kola Helenik Srbija kazao da će inicijativu PKS pokrenuti zajedno s tom kompanijom i drugim proizvođačima mineralnih voda, a tim smanjenjem će se povećati konkurentnost domaćih proizvoda.

– Ta naknada je mnogo viša u Srbiji nego u zemljama u regionu i utiče na konkurentnost naših proizvoda i na drugim tržištima. Tu Komora mora da zauzme određeni stav zajedno s privredom i taj interes će PKS zastupati pred novom vladom – rekao je Čadež.

Čadež je dodao da je s Aleksandrom Ruževićem direktorom Koka Kole Helenik razgovarao i o primeni principa cirkularne ekonomije i povećanju udela prerade otpada.

– Koka Kola je strateški važan partner srpske ekonomije i kompanija koja ne doprinosi samo poslovanju unutar jednog tržišta i ne upošljava samo direktno radnike već je oko 11.000 radnih mesta vezano za kompaniju indirektno kroz lanac dobavljača – rekao je Čadež. U ovoj kompaniji  zaposleno je oko 1.200 ljudi, a direktna dodata vrednost koju Koka Kola sistem stvara iznosi 28 miliona evra, dok je indirektna dodata vrednost 224 miliona evra.

Izvor: www.blic.rs

Vesna Vukajlović