Smanjite troškove za dečju garderobu: Odeća koja raste zajedno sa vašim klincem

Vesti | Svet | Upravljanje otpadom

Roditeljima je poznata priča. Dobijete bebu, zajedno sa rodbinom i prijateljima opskrbite je slatkom odećom. Dva meseca kasnije, dete ju je preraslo, a pojedine komade niste mu obukli nijednom. Vigga je danska kompanija koja je ovoj finansijskoj poteškoći novopečenih mama i tata pokušala da stane implementacijom kružnog modela u oblačenje klinaca. Svoje poslovanje oblikovala je oko koncepta pretplate i razmene.

Na sajtu njihovog preduzeća možete da se prijavite za pakete koje vam šalju otprilike u šestomesečnim intervalima, zavisno od brzine rasta deteta. Paket sadrži osnovne potrepštine u garderoberu jedne bebe, a kada ih vaše dete preraste, vratite ga kompaniji. Odeća, koju ste koristili, se ili pretvori u novu ili nastavi da služi drugom roditelju a vi za svog klinca dobijete sledeću rundu garderobe-na-određeno-vreme.

Foto: Vigga

Iznajmljivanje ormana za bebe uštedeće vam vreme i novac. Na nivou čovečanstva sačuvaće se resurse koji bi bili upotrebljeni za proizvodnju nove odeće, ali i kapacitete za odlaganje otpada s obzirom da bi garderoba, umesto da završi na deponijama, završila na telima novih vlasnika. Takvo poslovanje smanjuje negativni uticaj proizvoda i do 80 odsto.

Vigga svoje proizvode pravi od organskih materijala, a ima i modnu liniju za majke.

Jelena Kozbašić