Smanjeno aerozagađenje u Pančevu

Foto: Pixabay

Zagađenje vazduha u Pančevu manje je nego ranije i situacija je sada znatno bolja ocenjuju, u Pančevačkom zavodu za javno zdravlje. To pokazuje igodišnji izveštaj Republičke agencije za zaštitu životne sredine.

Modernizacija postrojenja u fabrikama Južne industrijske zone, pogotovo u Rafineriji, dovela je do smanjenja aerozagađenja. Poslednjih godina najviše problema izazivaju čađ i suspendovane čestice. Proizvode ih i fabrike, ali uzrok njihovih povećanih koncentracija uglavnom su individualna ložišta. Od novembra do marta ima ih i tri puta više nego u ostalim mesecima.

Pančevački Zavod za Javno zdravlje svakodnevno radi merenja sumpor dioksida, čađi, azot dioksida i amonijaka. Benzen, toluen, ksilen mere se 5 puta mesečno, a svaki treći dan suspendovane čestice i teški metali. Kvalitet vazduha prati se na nekoliko mernih mesta: Vatrogasni dom, Strelište, Zavod, Nova Misa i Narodna bašta, gde je i mobilna merna stanica.

Postoji i gradski monitoring, mreža automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u Vojlovici, ulici Cara Dušana, Starčevu ikod Vatrogasnog doma. To omogućava precizan uvid kada je u pitanju zagađenje vazduha, a da bi se njegov kvalitet dodatno popravio, potrebno je pored gasifikacije celog grada i da Pančevci poboljšaju energetsku efikasnost svojih kuća.

izvor: rtv.rs

Sandra Jovićević