Smanjene su štetne emisije, ali i ulaganja u obnovljive izvore

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) nedavno je objavila trenutne podatke o ulaganjima u obnovljive izvore. Naime, pre pandemije koronavirusa očekivalo se da će finasiranje čiste energije zabeležiti porast od 2 odsto, a sada se predviđa smanjenje od čak 20 odsto.

Foto-ilustracija: Pixabay

Za sada je ulaganje u obnovljive izvore umanjeno za 10 odsto. Smanjeno je i ulaganje u fosilna goriva, odnosno primećeno je 30 odsto niže ulaganje u naftu i 15 odsto niže u ugalj.

Iako je procentualno opalo i smanjenje štetnih emisija, te se poboljšao kvalitet vazduha, stručnjaci očekuju „vraćanje na staro“, odnosno ponovnu upotrebu fosilnih goriva i skok emisija ugljen-dioksida.

Iako je nedavni drastični pad štetnih emisija od velikog značaja, ukoliko se ne preduzmu značajni koraci za oporavak privrede od pandemije, očekivanja su da će vrlo brzo ovaj zeleni predah postati deo istorije.

Dodatnu brigu predstavlja i potez Kine i drugih zemalja u Aziji koje već sada planiraju novu generaciju elektrana na ugalj koje će im obezbediti snabdevanje energijom u budućnosti.

Kako je ukupno ulaganje u energetske projekte širom sveta tokom 2020. godine palo za gotovo 400 milijardi dolara, postojoi bojazan da će sigurno snabdevanje energijom ostati pod znakom pitanja u narednom periodu, jer je, i pored oporavka privrede, potrebno dosta vremena da se projekti završe.

Iako je jedini način da se smanjenje emisija održi upravo znatno odlučnije okretanje obnovljivim izvorima, trenutnim tempom to se ne može očekivati.

Jelena Cvetić