Smanjena zagađenost vazduha u Kini

Svet | Održivi razvoj

peking zelenasrbija.rs

Lokalne vlasti Pekinga saopštile su da je u prva tri meseca 2015. godine smanjena zagađenost vazduha u Pekingu za 19 odsto. Istaknuto je da koncentracija finih čestica manjih od 2,5 mikrometra u prečniku iznosi 92,7 mikrograma po kubnom metru, kao i da je protekle godine iznosila 114 mikrograma.

Osim toga, navedeno je i da je smanjen nivo PM10 za 8,8 odsto, sumpor dioksida za 42,9 odsto i azot oksida za 11,4 odsto. Istaknuto je da je ovo postignuto zatvaranjem fabrika koje koriste ugalj kao energent, ali i odlaganjem nekih građevinskih projekata.

Kako je saopštila organizacija „Greenpeace“ za Istočnu Aziju, u proteklih godinu dana kvalitet vazduha u Kini je neznatno poboljšan, ali čak 90 odsto gradova prelazi kineske standarde kvaliteta vazduha koji se nalaze iznad svetskih standarda.

Kina je 2013. godine pokrenula „rat protiv zagađenja“ i donela nacionalni plan za poboljšanje kvaliteta vazduha, a četiri provincije (Senan, Hubei, Hunan, Sichuan) u kojima nisu sprovedene striktne kontrole zagađenja nalaze se među 10 najviše zagađenih pokrajina 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: zelenasrbija.rs