Smanjena je zagađenost vazduha u Užicu

Srbija

skupstina-011Na 9. sednici Skupštine Grada Užica odbornici su jednoglasno usvojili zaključke, izvedene na osnovu Izveštaja o kvalitetu vazduha u gradu, kojima se ukazuje na evidentan trend smanjenja zagađenja vazduha u poslednjih pet godina.

U okviru Izveštaja o kvalitetu vazduha u gradu, kao tačke dnevnog reda Skupštine, Dragan Čučković, specijalista toksikološke hemije iz Zavoda za javno zdravlje Užice prezentovao je Monitoring čađi od 2012-2016. godine, koji je pokazao da postoji trend opadanja visokih koncentracija čađi kao i trend opadanja broja dana sa prekoračenjem granične vrednosti čađi.

Primer dobre prakse je svakako korišćenje ekoloških goriva poput, prirodnog gasa, peleta i drugih obnovljivih izvora energije, ali i unapređenje energetske efikasnosti objekata što će Grad i ubuduće nastaviti da subvencioniše.

Grad će nastaviti aktivnosti na izgradnji nove „Kotlarnice na Međaju“ koja će preuzeti snabdevanje potrošača, koji se trenutno toplotom snabdevaju iz preostle tri gradske kotlarnice koje koriste mazut. Podsećamo da je od ukupno 13 gradskih kotlarnica, u ovom trenutku 8 konvertovano na gas dok dve kotlarnice koriste pelet kao energent. Izveštaj pogledajte ovde.

Izvor: graduzice.org

V.Vukajlović