SLOVENIJA: Od od 2030. godine krećemo sa izbacivanjem iz upotrebe automobila s motorima na benzin i dizel (FOTO) (VIDEO)

Vesti | Mobilnost | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlada Slovenije odlučila je da od 2030. godine počne da eliminiše automobile s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Slične planove objavile su i Norveška, Britanja i Francuska. Zvanična Ljubljana očekuje da do 2030. među putničkim automobilima bude 17% električnih i hibridnih ili ukupno 200.000 takvih vozila.

„Od 2030. godine više nećemo dozvoljavati prvu registraciju vozila s klasičnim motorima, kakvi su danas“, rekao je posle prihvatanja „Strategije o alternativnim gorivima u transportu“ šef Službe za održivu mobilnost i saobraćajnu politiku Ministarstva za infrastrukturu Bojan Žlender.

Slovenija namerava da ograniči maksimalnu dozvoljenu emisiju ugljen dioksida (CO2) na 50 grama po kilometru, u šta bi se danas mogli uklopiti samo električni ili hibridni motori.

Kao prelazna mera predviđeno je, saopšteno je 12. oktobra, da od 2025. godine prva registracija putničkih i lakih teretnih vozila bude ograničena samo na ona koja po deklaraciji proizvođača imaju „ukupan ugljenični otisak“ manji od 100 grama ugljen dioksida po kilometru.

Vlada je „uverena da će do 2030. godine automobilska industrija ostvariti izuzetan tehnološki napredak“, i proizvoditi automobile s vrlo malim emisijama ugljenika, rekao je Žlender. Taj plan se poklapa sa saopštenjem Grada Pariza o nameri da vozila s motorima na benzin ukloni sa ulica 2030, a vozila na dizel šest godina ranije, 2024. godine.

Norveška ima za cilj da obustavi prodaju vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2025. godine, a Francuska i Velika Britanija do 2040. godine.

Vlada Slovenije je objavila na Tviteru da očekuje da će do 2030. godine među putničkim automobilima biti 17% električnih i hibridnih, a ukupno 200.000 takvih vozila. Slovenija namerava da broj mesta za punjenje baterija električnih automobila poveća sa 227 koliko ih je bilo 2016, na 22.300 do 2030. godine, odlučila je vlada.

Slovenija, važna izvoznica automobila francuskog proizvođača Renoa, ima više od 500 automobila na 1.000 stanovnika, što je jedna od najviših stopa u Evropi. Električni automobili su već sada deo strategije proizvođača automobila koji nastoje da postignu zahtevne ciljeve smanjenja prosečne emisije CO2.

Sistem je takav da svaki prodati električni automobil smanjuje količinu CO2 čitave prodajne flote pojedine marke. Električni automobili su u središtu strategije država koje takođe moraju slediti direktive Evropske unije o smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte, pojasnio je slovenački sajt sio1.net.

Samo Reno je do kraja avgusta 2017. u Sloveniji prodao 66 električnih vozila, što je skoro dvostruko više nego 2016, a tek predstoji isporuka električnih automobila te marke slovenačkoj pošti. U Sloveniji je šest ovlašćenih trgovaca električnim vozilima.

Uspešan u Sloveniji je i BMW koji je do kraja avgusta prodao nova 63 električna automobila, model „i3“, a ima i specijalizovane „i“ salone u Ljubljani, Kranju i Mariboru gde su test-modeli koje potencijalni kupci mogu isprobati.

U konkurenciju se ove godine uključio i Hjundai koji je prodao svih 11 električnih vozila uvezenih u Sloveniju, a pre kraja godine stiže još. Folksvagen je ove godine prodao 12 vozila „e-golf“, a taj broj bi trebalo da poraste do kraja godine na 45, dvostruko više nego 2016, piše sio1.net.

(izvor: Euractiv)