Slovenci će plaćati i za 150 evra godišnje manji račun za struju

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Savez za zaštitu potrošača Slovenije sproveo je tokom juna i jula drugu aukciju za snabdevanje električnom energijom i gasom za potrebe hiljada slovenačkih potrošača koji su za to pokazali interes.

Alijansa je objavila tender u ime potrošača, gde su snabdevači ponudili energiju i tako je odabrana najbolja cena. Na taj način se već po drugi put postižu znatne uštede, a savez je sada započeo sa slanjem predračuna potrošačima s kalkulacijom najboljeg ponuđača.

U pitanju je preduzeće Gen Energija, koji je ponudio cenu od 0,03987 evra / kWh u jednoj tarifi, odnosno 0,02847 evra / kWh u nižoj tarifi i 0,04628 evra / kWh u višoj tarifi. Za gas, najbolja cena ostvarena na aukciji iznosila je 0,01590 evra / kWh.

U Savezu su izračunali da bi većina kupaca promenom snabdevača postigla uštedu od 50 do 150 evra godišnje, dok četvrtina može računati na uštedu od čak 150 evra godišnje uz ugovor na 12 meseci, u odnosu na dosadašnje troškove i to bez skrivenih troškova i kazni za raskid ugovora.

Za zajedničku licitaciju, do njenog održavanja, prijavilo se gotovo 13.000 kupaca, a novi se još javljaju i sada ih je 17.300, pa u Savezu misle da bi ukupne uštede s prihvatanjem cena iz aukcije (ako svi prihvate ponude), mogle iznositi i više od 1,8 miliona evra godišnje.

Na prvoj aukciji koja je 2014. organizovala Alijansa, 14.000 domaćinstava uštedelo je milion evra za električnu energiju. Ako kupac struje najbolju ponudu koju je dobio ZPS oceni povoljnijom, sklopiće u oktobru ugovor sa ponuđačem na godinu dana bez skrivenih troškova i kazne za otkaz ugovora.

Na slovenačkom tržištu postoji ukupno ukupno 16 trgovaca električnom energijom i 19 dobavljača gasa za privredu, prenosi Energetika-net. Predsjednica ZZPS-a Breda Kutin kaže da zadnjih godina broj promena dobavljača stagnira, a više od 20% potrošača vrlo je aktivno. Tri četvrtine domaćinstava uopšte nije promenilo snabdevača, a tu i leži najveći potencijal za uštedu.