Slepi vodozemci nazvani po Trampu zbog njegovog „slepila“ za klimatske promene!

Američka neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine Rainforest Trust organizovala je aukciju za imenovanje novootkrivenih prašumskih vrsta flore i faune. Ekološko građevinsko preduzeće EnviroBuilt iz Ujedinjenog Kraljevstva izlicitiralo je oko 22 hiljade evra za davanje naziva vodozemaca otkrivenih u Panami.

Foto: Youtube (screenshot)

Ove životinje podsećaju na crve, žive ispod zemlje i slepe su, odnosno imaju nerazvijene oči kojima uspevaju jedino da razlikuju tamu i svetlo. Ime koje je EnviroBuilt predložio? Dermophis donaldtrampi.

Zašto?

Prema objašnjenju jednog od osnivača preduzeća Ejdana Bela, Donald Tramp posmatra svet baš kao i njegovi „imenjaci“-vodozemci – crno-belo. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da su klimatske promene prevara i, slično njima, zakopa svoju glavu pod zemlju pred naučnim konsenzusom o postojanju ovih pojava.

Mogućnost imenovanja novih vrsta uobičajeno pripada biolozima te će iz tog razloga Dermophis donaldtrampi da bude podvrgnut kritičkoj oceni stručnjaka.

S obzirom na to da su životinje nazvane po Trampu vodozemci, posebno su podložne uticaju klimatskih pojava – dakle, u direktnom su riziku od izumiranja zbog klimatskih politika svog imenjaka.

U prošlosti je nekoliko vrsta nazvano po predsednicima. Postoje parazitske ose Heterospilus washingtoni, rovke iz savana centralne i istočne Afrike Crocidura roosevelti i ribe Etheostoma jimmycarter.

Jelena Kozbašić