Slabija potražnja za ugljem

Ugalj

slika161Svetska tražnja za ugljem će usporiti u narednih pet godina, pošto će obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost dobiti zamajac, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ipak, mnoge azijske zemlje će i dalje ostati vezane za ugalj, koji je, i pored toga što zagađuje atmosferu, cenovno pristupačan i široko dostupan, navela je međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu u najnovijem izveštaju, prenosi agencija Frans pres.

„Zbog implikacija na kvalitet vazduha i emisije ugljendioksida, ugalj je na udaru kritike u poslednjih nekoliko godina, ali je prerano reći da mu je došao kraj“, naveo je u saopštenju Keisuke Sadamori, direktor Direktorata za tržišta energije i bezbednost u IEA.

Predviđa se da će do 2021. godine udeo uglja u svetskom miksu proizvodnje električne energije pasti na 36 odsto u poređenju sa 41 odsto u 2014. godini. U 2015. godini, globalna tražnja za ugljem je pala prvi put u ovom veku.

Velika nepoznanica u ovom scenariju je Kina, koja učestvuje sa polovinom u svetskoj tražnji ovog energenta i gotovo sa polovinom u globalnoj proizvodnji uglja, „i koja više od bilo koje druge zemlje utiče na globalne cene uglja“.

Proizviodnja struje iz uglja u Kini pala je 2015. zbog usporavanja tražnje za strujom i zbog diverzifikacije politike koja je dovela do razvoja novih kapaciteta proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i nuklearnih postrojenja, navode iz IEA.

Međutim, za ekonomije u usponu sa rastućom populacijom širom sveta ugalj će ostati „cenovno pristupačan i siguran izvor energije“ koji će pokretati njihovu privredu.

IEA je utvrdila da postoji jasan trend udaljavanja od fosilnih goriva u SAD, gde takvim energentima konkurišu jeftiniji prirodni gas i obnovljivi izvori energije, posebno energija vetra, i gde su propisi o emisiji štetnih gasova postali stroži.

To je dovelo do pada od 15 odsto u američkoj potrošnji uglja u 2015. godini, što je najveći godišnji pad u istoriji, ali se očekuje da će dalji pad biti manji pošto visoke cene gasa koče prelazak sa uglja na gas, saopštila je IEA.

Ugalj je, međutim, takođe poskupeo ove godine s obzirom na to da je Kina krenula sa smanjenjem kapaciteta, kako bi obuzdala preveliku ponudu.

Izvor: tanjug.rs

V.V.