Skup povodom završetka projekta „Pomoć Srbiji u obnovi posledica od poplava – rudarski basen Kolubara“

Srbija

Aleksandar-Antic-ministar

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić i ambasador Velike Britanije u Srbiji njegova ekselencija gospodin Denis Kif posetili su 17. februara 2016. godine opštinu Lazarevac gde je održan skup povodom završetka projekta „Pomoć Srbiji u obnovi posledica od poplava – rudarski basen Kolubara“.

Gospodin Kif je ovom prilikom izjavio da je Vlada Velike Britanije finansirala projekat „Pomoć Srbiji u obnovi od posledica poplava – rudarski basen Kolubara“ saoko milion funti, odnosno oko 1,3 miliona evra, a da su obnovljena 24 nasipa na rekama Kolubara, Peštan, Lukavica i Turija. On je podsetio da je procenjena šteta iznosila 2,6 miliona evra, kao i da je bila ugrožena proizvodnja uglja u RB „Kolubara“ koji daje oko 75 odsto ukupnih količina uglja u Srbiji i obezbeđuje oko 50 odsto električne energije.

Gospodin Antić je istakao da se 2014. godine oko 200 milionakubnih metara vode izlilo na površinske kopove, ali da je Vlada Republike Srbije uspela da obezbedi energetsku stabilnost zemlje. On je zahvalio Velikoj Britaniji na pomoći, a istakao je i da je Srbija uz podršku prijatelja iz inostranstva obezbedila oko 100 miliona evra za sanaciju štete od poplava.

U saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije navedeno je da su u okviru projekta „Pomoć u Srbiji u obnovi posledica od poplava – rudarski basen Kolubara“ izrađeni ključni nalazi Izveštaja o naučenim lekcijama iz poplava u maju 2014. godine, kao i Lokalni operativni plan za odbranu od bujičnih poplava na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine Lazarevac za 2016. godinu. Projekat je realizovala Kancelarija UN za projektne usluge UNOPS u saradnji sa JVP „Beogradvode“.

Sandra Jovićević

foto: mre.gov.rs