Skup o Uredbi o ambalažnom otpadu u PKS

Svet

stana bozovic

U ponedeljak je u Privrednoj komori Srbije održan sastanak na kojem se razgovaralo o Uredbi o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period 2015. – 2019. godine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da resorno ministarstvo radi na pronalaženju konsenzusa kroz partnerski odnos države i privrede u pogledu standarda i poboljšanja ambijenta u zaštiti životne sredine. Kako bi se dostigli standardi Evropske unije u oblasti upravljanja otpada potrebno je usaglasiti naše zakonodavstvo sa evropskim, jačati sakupljačku mrežu o omogoćiti bolju organizaciju na lokalnom nivou dodala je gospođa Božović.

Inače, Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu usvojen je 2010. godine, a zatim je doneta i Uredba o planu smanjenja ambalažnog otpada za period od 2010. do 2014. godine. U narednom periodu trebalo bi da bude usvojena Uredba o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2015. do 2019. godine. Ova Uredba predviđa da do 2019. godine bude iskorišćeno 60 odsto ambalažnog otpada i da se reciklira 50 odsto sirovina.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs