Škotsko ostrvo prvi put u istoriji ima struju čitavih 24 sata bez prestanka!

Vesti | Energetska efikasnost | Svet

Ostrvo Fer nalazi se u granicama Ujedinjenog Kraljevstva. Dugačko je 4,8km, a široko 2,4. Pripada Šetlandskom arhipelagu i nastanjuje ga svega 55 osoba.

Foto: Wikipedia/Ron Ireland

Stanovnici ostrva su za energetsko snabdevanje bili prepušteni na milost i nemilost vetra. Deo struje poticao je iz fosilnih goriva, ali bi se dva generatora tokom noći gasila radi uštede energije. Iako su pojedini ostrvljani ugradili baterijske sisteme u svoje domove i poslovne prostore kako ih restrikcije ne bi pogađale, mnogima je ovaj poduhvat ostao van domašaja.

Struja bi dolazila oko 7 sati ujutru, a nestaje oko 11 uveče.

Projekat vredan više od 3 miliona evra doneo je škotskom ostrvu poznatom po pticama i vunenim proizvodima struju dvadeset četiri časa dnevno. On je uključivao izgradnju tri vetrenjače ukupne snage 60 kilovata, solarne elektrane na zemlji snage 50 kilovata i baterijskog skladišta energije.

Gospodin Robert Mičel, direktor ostrvske elektro-kompanije, nada se da će na ostrvo Fer, dolaskom celodnevne struje, doleteti i rode s prinovama ali i da će ovaj događaj privući nove stanovnike. U poslednjih 25 godina ferska populacija pala je sa 80 na tek 55 ljudi.

Izostanak struje u noćnim satima predstavljao je prepreku koja je konačno prevaziđena. Mičel ju je ilustrovao sledećim primerom: „U prošlosti smo prolazili kroz teška vremena kada bi se dete razbolelo i osećalo loše tokom noći. Najpre bi trebalo da pronađemo baklju. Pored toga, ukoliko bi se dogodio hitan slučaj i ukoliko bi medicinska sestra bila pozvana da pregleda bolesnu osobu, morali bismo da ustanemo iz kreveta kako bismo uključili generatore i obavestili obalsku stražu.“

Jelena Kozbašić