Škotska najavila zabranu štapića za uši

Foto: pixabay

Škotska Vlada najavila je da će zabraniti proizvodnju i prodaju štapića za uši i veruje se da će ova mera prepoloviti zagađenje plastikom, ocenili su ekolozi.

„Zabrana plastičnih štapića sa pamukom za uši biće jasan znak naše ambicije da se posvetimo pitanju plastike u moru“, rekla je Rosen Kningam iz škotskog Ministarstva za ekologiju.

Ona je rekla da, uprkos različitim kampanjama, ljudi i dalje bacaju otpad u toalet i tome se mora stati u kraj, piše Gardijan.

„Škotski sistem kanalizacije prikuplja i tretira oko 945 miliona litara otpadnih voda svakog dana. Ti sistemi nisu osmišljeni da uklanjaju plastične predmete kao što su štapići, koji mogu da ubiju morske životinje i ptice koje ih progutaju“, rekla je ona.

Ovaj potez, kojim će Škotska biti prva u Britaniji koja će potpuno zabraniti ovaj proizvod, usledio je zbog velikog broja štapića koje more izbaci na obalu iz toaleta.

Iako su veliki maloprodajni lanci prebacili proizvodnju na biorazgradive štapiće sa vrhom od papira, uvozni plastični artikli i dalje su u prodaji u manjim prodavnicama.

Ričard Dikson, direktor „Prijatelja zemlje Škotske“, rekao je da je ova predložena zabrana odlična vest za zaštitu čovekove okoline i prirode.

„Štapići za uši su vidljiv znak naših navika bacanja smeća koje se kasnije pojavljuje na plažama širom sveta. Proizvođači i supermarketi već su krenuli u pravom smeru, ali samo ova mera garantovaće da će Škotska ukinuti svoj doprinos zagađenju mora“, rekao je on.

Izvor: N1