Skoro polovina škola u svetu bez vode za piće

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: pixabay

Skoro polovina škola u svetu nema pitku vodu i adekvatne sanitarne uslove boravka za milione dece koja su izložena različitim rizicima po zdravlje i život.

Eksperti Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fondacije Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) objavili su izveštaj u kojem se navodi kako se blizu 900 miliona dece u školama suočava s nedostatkom osnovnih higijenskih uslova.

Predstavnik WHO-a i vođa projekta Rik Džonston upozorio je da kvalalitetan obrazovni program mora uključivati i adekvatne uslove boravka dece u školama. On takođe upozorava da nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt.

Skoro trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurno i pouzdano snabdevanje pitkom vodom. U izveštaju se još navodi i kako skoro 20 odsto škola uopšte nema pitku vodu. Nešto više od trećine škola nema odgovarajuće sanitarne čvorove, a svaka peta osnovna i svaka osma srednja škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Svaka druga škola na svetu nema odgovarajuće uslove za pranje ruku, koji su neophodni za sprečavanje širenja infekcija i bolesti. Najgora situacija je u Subsaharskoj Africi, istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

„S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge“, poručio je Džonston.

Izvor: Anadolija