Skorašnje izbeljivanje Velikog koralnog grebena se tiče i nas koji smo daleko

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Ashley Satanosky)

Naučnici smatraju da je australijski Veliki koralni greben pretrpeo nikada ozbiljnije izbeljivanje.  Dve trećine grebena su na sličan način oštećene 2016. i 2017. godine. Oslanjajući se na najnovije snimke, nadležne institucije tvrde da je intenzitet izbeljivanja nejednak. Ipak, pojavom su pogođene veće površine.

Izbeljivanje nastaje kada koralni polipi ostanu bez algi od kojih crpe i do 90 odsto svoje energije. Njihov simbiotički odnos je ključan kako za zdravlje pojedinačnih korala, tako i za zdravlje čitavog grebena. Veza biva pokidana usled porasta temperature vode prouzrokovanog klimatskim promenama. Kada je more suviše toplo, alge napuštaju korale, koji ostaju bez izvora hrane i postaju beli. Pretnju po opstanak koralnih grebena predstavljaju i zagađenje herbicidima, kremama za sunčanje, ali i plastikom, povećana kiselost okeana i visoko sunčevo zračenje.

Ukoliko je izbeljivanje „umereno“, može da se očekuje oporavljanje korala kao što će potencijalno biti slučaj sa severnim i centralnim delovima Velikog koralnog grebena koji su ranije ove godine „izgubili boju“.

Veliki koralni greben, koji se prostire dužinom od više od 2.300 kilometara na severoistoku Australije, je uvršten na spisak svetske kulturne baštine UNESKO-a. Oko 400 tipova korala, 1.500 vrsta riba i 4.000 različitih mekušaca čine ovo područje biološki raznolikim. Veliki koralni greben je dom i za ugrožene životinje poput morske krave i zelene morske kornjače. Pored svojih stanovnika i komšija, on je značajan i za ljude, čak i nas koji živimo na drugom kraju planete.

Hrana

Na tanjirima otprilike pola milijardi ljudi nađe se riba iz oblasti koralnih grebena. Procenjuje se da se svaki kvadratni kilometar pod zdravim koralima ima sposobnost da godišnje „proizvede“ i do 15 tona ribe.

Turizam

S obzirom na to da su milioni ronilaca opčinjeni njihovom lepotom, od dolaska posetilaca u mesta u blizini koralnih grebena novačnu korist ima lokalno stanovništvo nudeći zanimljive sadržaje, usluge i smeštaj turistima.

Zaštita

Koralni grebeni su poput prirodnog štita protiv oluja i talasa koji bi, u njihovom odsustvu, verovatno erodirali obale, oštetili imovinu i ugrozili živote.

Lekovi

Iako se godinama radi na razvoju lekova na bazi hemijskih jedinjenja pronađenih u šumama, stručnjaci tek od nedavno ispituju i potencijal koralnih grebena da budu njihovi saveznici u izlečenju različitih bolesti, kao i pronalasku suplemenata u ishrani.

Filtriranje vode

Ako plivate čistim morem, dobro osmotrite da li su tu negde oko vas i korali! Oni upijaju sitne čestice koje bi u suprotnom prljale vodu.

Plaže

„Zasluge“ za pesak na obalama uglavnom preuzimaju školjke, ali ogroman udeo u peskovitom tlu pod vašim nogama imaju korali. Pored njihovih „usitnjenih“ skeleta, pojedina stvorenja, zbog unošenja korala, prave pesak poput ribe-papagaja. Njena „proizvodnja“ u toku godine ide i do jedne tone peska.

Ujedinjene nacije upozoravaju da bi skok temperature za 1,5 Celzijusovih stepeni značio odumiranje čak 90 odsto ovih neobičnih i vrednih ekosistema.

Jelena Kozbašić