Škola „Mihailo Pupin“ iz Kule postaće prva energetski efikasna škola u Srbiji

Srbija

skola Mihailo Pupin iz Kule postaće prva energetski efikasna skola u SrbijiProfesor elektrotehničkih predmeta u srednjoj tehničkoj školi „Mihailo Pupin“ iz Kule gospodin Marjan Ivanov, spec.teh.nauka, u razgovoru za Energetski Portal rekao je da je elaborat o profilu Elektrotehničar obnovljivih izvora energije predat Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 26. decembra prošle godine, i da se akreditacija ovog profila ne može očekivati pre septembra 2014. godine kada počinje nova školska godina, kao i da bi akreditacija trebalo da se završi do početka školske 2015/2016 godine.

Gospodin Ivanov je istakao da je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine na čelu sa gospođom Zoranom Mihajlović podržalo ovaj projekat, kao i Privredna Komora Srbije, Zajednica elektrotehničkih škola Srbije, Nemačka agencija za međunarodnu saradnju-GIZ, Agencija za energetiku Niš, Elektrotehnički fakulteti, Nacionalna služba za zapošljavanje, ali i renomirane svetske kompanije kao što su „Rehau“ i „Valliant“ i drugi.

Inače, u okviru srednje škole „Mihailo Pupin“ iz Kule osnovano je i Društvo za obnovljive izvore energije koje se bavi edukacijom učenika osnovnih i srednjih škola u oblasti obnovljivih izvora energije, a čiji je cilj da postane regionalni centar za edukaciju iz ove oblasti. Ovo društvo je pokrenulo i više projekata, pa je tako prema rečima gospodina Ivanova, ova škola prva škola u Vojvodini, a druga u Srbiji na čijem krovu je postavljena solarna elektrana. Solarna elektrana snage 5kW puštena je u rad 19. maja 2011. godine, a iako škola ima zaključen ugovor sa EPS-om za prodaju struje, osnovni cilj ove elektrane je edukacija učenika. Škola je dobila i dozvolu od Agencije za zaštitu životne sredine za izgradnju 3 vetrenjače u školskom dvorištu ukupne snage do 15kW koje će takođe služiti za edukaciju učenika.

Kako gospodin Ivanov ističe, nedavno su predali i projekat vredan 450 hiljada evra Kancelariji za evropske integracije koji se odnosi na iskorišćenje geotermalne energije, odnosno na postavljanje toplotnih pumpi za grejanje i hlađenje ove škole. Ovaj projekat je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Zaključak je da je prevashodni cilj škole „Mihailo Pupin“ da postane prva energetski efikasna „zelena“ škola u Srbiji.

S.J.