Škoda najavila električni RS model

Vesti | Mobilnost

 

Foto: http://www.skoda-auto.de

Foto: http://www.skoda-auto.de

Škodinu RS ponudu zasad samo čini Oscatvia RS, ali će se to uskoro promeniti jer će se pojaviti i Kodiaq RS.

Najbrži SUV sa sedam sedišta na Nurburgringu neće biti kraj proširenja RS ponude češke kompanije, jer je u planu i treći model koji neće imati motor sa unutrašnjim sagorevanjem nego će dobiti električni pogon.

Škodin direktor prodaje i marketinga Alain Favey je rekao da će kompanija proizvesti električni RS model, ali prioritet neće nužno biti performanse, nego izgled i iskustvo vožnje uprkos tome što će automobil nositi RS oznaku. Imaće oblik SUV-a baziranog na standardnom modelu koji će se pojaviti 2020. godine i to nakon Vision E koncepta na fotografiji u prilogu. RS model će stići 2022. godine i neće biti Škodin prvi “čisti električni automobil” jer ta uloga pripada modelu Citigo-e.

Ima još dobrih vesti, jer je iz Škode nagovšten povratak Fabije RS. Trenutna generacija superminija nije dobila RS verziju zbog zabrinutosti da bi se slabo prodavala. Ipak, Favey misli da su se stvari promenile kao i da danas postoji tržište za supermini fokusiran na performanse.

Čak iako dobije “zeleno svetlo” za proizvodnju, Fabiju RS ne treba očekivati uskoro. To je zbog toga što je planirano da bude spremna za sledeću generaciju Fabije, koja će stići nakon 2020. godine, a to znači da Fabija RS neće biti na tržištu pre 2021. ili 2022. godine.

Milisav Pajević

Energetika.ba / Klix.ba