Sklopljen sporazum između NP Tara i Nacionalnog parka Black Canyon Colorado

U Botaničkoj bašti Jevremovac u Beogradu juče je sklopljen sporazum između Nacionalog parka Tara i američkog Nacionalnog parka Black Canyon Colorado.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović je tom prilikom istakla da je Nacionalni park Tara od izuzetnog značaja za lokalni ekonomski i održivi razvoj cele Zapadne Srbije. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine svake godine odvaja oko 200 miliona dinara za subvencije i podršku razvoju nacionalnih parkova Srbije i sa velikim zadovoljstvom želim da istaknem da smo pre nekih 15 dana potpisali ugovore sa nacionalnim parkovima o subvencionisanju njihovog svakodnevnog rada i budućeg razvoja, kako bi odgovorili zadacima i strategijama razvoja koje pred njih postavlja Republika Srbija.

Događaju su prisutvovali i pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan kao i Dragić Karaklić iz uprave nacionalnog parka, koji je predočio sve dobrobiti koje će Nacionalni park Tara ostvariti primenom ovog sporazuma, uz zahvalnost američkim predstavnicima na prepoznatom potencijalu.

Njegova ekselencija Kajl Skat, ambasador SAD u Srbiji je povodom potpisivanja sporazuma istakao da između nacionalnog parka Tara i Nacinalnog parka Black Canyon postoji puno toga zajedničkog što bismo mogli da naučimo jedni od drugih kako bismo poboljšali uslove saradnje, razmenili znanja i iskustva u cilju održivog razvoja zaštićenih područja.

Burs Nobl, upravnik nacionalnog parka Black Canyon posetiće Nacionalni park Tara gde će imati priliku da se upozna sa načinom rukovođena i tehničkim aktivnostima ali i da prenese svoja višegodišnja iskustva u upravljanju nacionalnim parkom.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević