Skladištenje ugljen dioksida rešenje za klimatske promene?

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Tehnologija skladištenja ugljen dioksida bi mogla da pomogne u borbi protiv klimatskih promena ali neki stučnjaci se ne slažu.

Naučnici nameravaju da se bore protiv globalnog zagrevanja tako što će umesto šuma, na velikim prostranstvima instalirati stanice za bioenergiju koje bi koristile ugljen dioksid i skladištile ga duboko pod zemljom, usput proizvodeći energiju. Jedan od scenarija u okviru Pariskog sporazuma za ograničavanje povećanja prosečne temperature na ne više od 2 stepena podrazumeva upotrebu ove tehnologije, ali neki stručnjaci smatraju da bi ova metoda samo pogoršala stvari.

Studija sprovedena na Univerzitetu Eksetera u Velikoj Britaniji pokazuje da bi umesto velikih useva koji bi se koristili za proizvodnju bioenergije učinkovitiji bio samo bolji menadžment naših šuma.

Iako je ova metoda u poslednje vreme veličana kao ključno rešenje u mitigaciji klimatskih promena ova studija pokazje da bi u široj perspektivi, ove stanice zapravo povećale nivo ugljen dioksida u atmosferi i predlaže očuvanje šuma kao alternativu.“ Drveće što je starije ima veći kapacitet za skladištenje ugljen dioksida a manipulacija zemljom i prirodnim sistemima je rizična jer nemamo dovoljno znanja o tome kako oni funkcionišu,“ izjavio je profesor Kris Hantingfor iz Centra za ekologiju i hidrologiju.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews