Skandinavija puni baterije: Najveći trajekti na svetu koji plove na čistu energiju

Mobilnost

„Novo ime. Ista putanja. Još zelenija.“

Brodarsko preduzeće „HH trajekti“ (HH Ferries) menja naziv u „Trajekti za more“ (ForSea Ferries). Oni će i dalje prevoziti putnike i robu kroz najuži deo zaliva Oresund između danskog grada Helsingor i švedskog Helsingborga baš kao i „HH trajekti“. Promena imena simbolično označava ozelenjavanje poslovanja kompanije.

Foto: HH Ferries Group

Aurora i Tiho Brahe su trajekti koji se kreću zahvaljujući baterijama u kojima se skladišti isključivo energija iz obnovljivih izvora poput vetra, vode i Sunca. Na taj način su emisije ova dva vozila snižene na nulu.

Iako flota „Trajekti za more“ uključuje i druga plovila, uvođenjem Aurore i Brahea ukupna proizvodnja štetnih gasova od strane preduzeća smanjiće se za čak 65 odsto pošto će najveći deo posla „pasti na njihova sidra“. Upravo su oni najveća vozila ove vrste na svetu trenutno.

Foto: HH Ferries Group

Trajekti će se puniti pomoću automatske robotske ruke koja će da bude priključena na njih svaki put kada se usidre u luci. Efikasno punjenje u trajanju od 5 do 9 minuta za dvadesetominutno putovanje od Danske do Švedske i obrnuto obezbediće učestalost i tačnost polazaka na liniji Helsingor-Helsingborg.

Prvo putovanje Aurorom i Braheom na baterije odigralo se 10. novembra. Kompanija je sve putnike u periodu od 10 ujutru do 8 uveče toga dana častila besplatnom vožnjom, a uživali su i u prigodnim svečanostima.

„Imamo samo jednu planetu i jedan od načina da mi, kao brodarsko preduzeće, doprinesemo održivom svetu je aktivno učešće u očuvanju morskog života“, rekao je izvršni direktor grupe „HH Ferries“ Johan Rostin. „Oduvek smo brinuli o stanju životne sredine i održavali korak sa najnovijim propisima. Uz trajekte na baterije zakoračili smo u pravcu smanjenja emisija, smoga i buke, pri tom ne žrtvujući efikasnost.“

Jelena Kozbašić