Situacija na tržištu naftnih derivata je stabilna

Srbija

imagesNa sastanku ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića sa delegacijom NIS-a predvođenom Kirilom Kravčenkom, generalnim direktorom kompanije, razgovaralo se o trenutnom stanju na domaćem tržištu naftnih derivata i o perspektivama kretanja cena goriva u Republici Srbiji.

U skladu sa tim, predstavnici NIS-a su istakli da je situacija na tržištu stabilna i da se u narednom periodu ne očekuju ozbiljnije oscilacije cena naftnih derivata, ukoliko ne bude većih promena makroekonomskih faktora. Pre svega, to se odnosi na cenu sirove nafte na svetskom tržištu i promene kursa dolara, imajući u vidu da više od dve trećine sirove nafte NIS kupuje u inostranstvu.

Zaključeno je da NIS, kao ključni akter na tržištu naftnih derivata u Srbiji, garantuje potpunu sigurnost snadbevanja gorivom i da će kompanija i u narednom periodu, zahvaljujući povećanju efikasnosti svog poslovanja, nastojati da svojim potrošačima ponudi konkurentne cene svojih proizvoda, kao i da one ne budu iznad prosečnih u regionu.

Takođe, na sastanku je dogovoreno i da timovi Ministarstva rudarstva i energetike i kompanije NIS u narednom periodu zajednički aktivno prate situaciju na tržištu naftnih derivata u Republici Srbiji.

Izvor: mre.gov.rs