Sistem sertifikacije i kontrole organske hrane u Srbiji u skladu sa EU

Vesti | Hrana | Održivi razvoj

Foto: Pixabay

Na 12. međunarodnom foruma organske proizvodnje u Selenči istaknuto je da je  sistem sertifikacije i kontrole organske hrane u Srbiji u skladu sa sistemom propisanim regulativom EU, što potrošačima u našoj zemlji garantuje kvalitet i sigurnost da su organski proizvodi proizvedeni po najstrožim kriterijumima i standardima.

Forumu je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja.

Osim domaćih i inostranih organskih proizvođača i prerađivača, u ovom najvećem stručnom skupu u regionu, čija je centralna tema bila „Sertifikacija u organskoj proizvodnji“ učestvovali su i predstavnici nacionalnih, pokrajinskih i lokalnih institucija, predstavnici obrazovnih ustanova u zemlji i regionu, srodni klasteri i udruženja.

U Srbiji je, prema prošlogodišnjim podacima, pod organskim površinama 13.423 hektara.  Vojvodina je vodeći region u ovoj proizvodnji. U 2015. godini imala je 10.163 hektara, a povećava se i broj parcela, kao i obim stočarske organske proizvodnje.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je u 2018. godini napravio značajan iskorak u subvencionisanju ove proizvodnje. Povećan je procenat sufinansiranja, a namenska konkursna linija inovirana je podrškom za nabavku priključne mehanizacije. Za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije, te nabavku priključne mehanizacije iz pokrajinskog budžeta dato je 10 miliona dinara, a podrška iznosi 80 odsto. Organski proizvođači u Vojvodini mogu da ostvare  podsticajna sredstva i po osnovu drugih konkursnih linija, kao što je nabavka sistema za navodnjavanje, plastenika, opreme za stočarsku proizvodnju, protivgradnih mreža. Za te investicije mogu da dobiju povraćaj i do 70 odsto, rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Rovčanin.

Međunarodnim poslovnim susretima „AgroOrganic B2B 2018“, održanim u okviru Foruma prisustvovalo je oko 60 učesnika iz devet zemalja. Poslovni sastanci, organizovani u saradnji s Evropskom preduzetničkom mrežom i Organik mrežom, imali su cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i ino-partnera i uspešnije plasiraju organske proizvode na tržište.

Kako bi se doprinelo jačanju nauke i prakse u organskoj proizvodnji, COPS je potpisao sporazum o saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Milisav Pajević