„Sinerot“ – poljoprivreda i obnovljiva energija u jednom

Region

014Virovitičko – podravska županija predstavlja projekat „Sinerot“ – model elektrane koji objedinjuje poljoprivredu i obnovljivu energiju. Ovakav model elektrane imaće solarne panele koji će biti postavljeni na stubove visine 4 metra, a između njih će postojati razmak od oko 8 metara kako bi omogućio funkcionisanje poljoprivrednih mašina, odnosno potpunu iskorišćenost zemljišta na kome se nalazi elektrana.

Navodnjavanje ove parcele od 2,5 hektara obavljaće se pomoću energije proizvedene u elektrani kapaciteta 500kW a mašine za obrađivanje zemlje biće na električni pogon.

Pored obnovljive energije i poljoprivrede, ovaj inovativni projekat objedinjuje i edukaciju jer će se poljoprivredna površina ustupiti srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu a višak proizvedene energije će koristiti osnovne i srednje škole u županiji.

Za ovaj projekat koji vredi oko milion i po evra, Županija je obezbedila svu neophodnu dokumentaciju. Očekuje se da će biti finansiran iz evropskih fondova ili putem Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

D.V
izvor: energetika-net