„Simens“ gradi velike vetroparkove u priobalju Nemačke

Svet

siemens-energyKompanija „Simens Enerdži“ (Siemens Energy) potpisala je multimilionski ugovor sa danskom kompanijom „Dong Enerdži“ (Dong Energy) o izgradnji velike vetroelektrane u priobalju Nemačke.

Prema ovom ugovoru kompanija „Simens“ isporučiće 97 vetrenjača snage 6MW koje će biti instalirane u vetroparkovima (Gode Wind 1, Gode Wind 2) na obali Severnog mora.

Ova dva postrojenja proizvodiće godišnje 582MWh električne energije i moći će da snabdevaju strujom 600.000 domaćinstava dok će prečnik rotora postavljenih vetrenjača biti neverovatnih 154 metara.

Na taj način ova elektrana bi mogla uskoro da preuzme ulogu najveće priobalne vetroelektrane na svetu. Takođe predstavnici kompanije „Dong Enerdži“ izjavili su da je ovo najveća investicija ove kompanije čiji je ugovor procenjen na 1,3 milijardi evra i da im je u prvih 10 godina zagarantovana podsticajna prodajna cena struje po kilovat satu, nakog čega će morati da je prodaju po tržišnoj vrednosti. Gradnja vetroparka otpočeće početkom 2015. godine, a puštanje u rad vetroelektrane planirano je u drugoj polovini 2016. godine.

Inače kompanija „Simens Enerdži” je do danas izgradila veliki broj priobalnih vetrenjača, čiji ukupni kapacitet dostiže 3,9GW i jedna je od vodećih kompanija u svetu u oblasti proizvodnje ekološke tehnologije.

Ona je i ranije sarađivala sa kompanijom „Dong Enerdži”, a ove godine završena je izgradnja najveće priobalne vetroelektrane u Danskoj snage 400MW, čija snaga može da napaja strujom gotovo 400.000 domaćinstava.

Jedan od važnijih projekata iz saradnje ove dve kompanije je izgradnja „London Arei” (London Array), najveće priobalne vetroelektrane na svetu; snage 630MW sa gotovo 175 vetrenjača na ušću reke Temze u Severno more, koja strujom može da snabdeva gotovo 500.000 domaćinstava.