SIGURNO SNABDEVANJE SRBIJE GASOM IZ RUSIJE: Isporuke porasle za 31,7 odsto, očekuje se proširenje skladišta gasa Banatski dvor (FOTO)

Vesti | Srbija | Gas

Foto: MRE.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas u Moskvi sa predsednikom Izvršnog odbora Gazproma Aleksejom Milerom o statusu i budućnosti tekuće bilateralne saradnje, uključujući i izvoz ruskog gasa u Srbiju i njegovo skladištenje na našoj teritoriji.

Na sastanku je konstatovano da su isporuke ruskog gasa u Srbiju u prvih devet meseci ove godine porasle za 31,7 odsto u odnosu na januar–septembar 2016. godine. Antić je preneo da je sa Milerom razmatrao proširenje skladišta gasa Banatski dvor, pri čemu je predviđeno da se do kraja godine definiše tehničko rešenje, a da radovi otpočnu 2018. godine.

– Građani Srbije mogu da budu spokojni jer je na sastanku konstatovano da postoji apsolutna sigurnost snabdevanja Srbije gasom – poručio je ministar.

U razgovoru su razmatrane i zajedničke aktivnosti iz Mape puta, koju su Gazprom i Ministarstvo rudarstva i energetike potpisali 27. juna, a u cilju analize mogućnosti proširenja kapaciteta srpskog sistema za transport gasa. Partner kompanije „Gazprom“ u Srbiji je „Srbijagas“, preduzeće u državnom vlasništvu koje se bavi transportom gasa, skladištenjem i distribucijom u Srbiji. Ugovor za ruske isporuke gasa Srbiji na period od 10 godina potpisan je 2013. godine.

„Gazprom“ je 2016. godine izvezao u Srbiju 1,75 milijardi kubnih metara gasa, što je povećanje od 4,3 odsto u poređenju sa 2015. godinom. Takođe, 2015. godine „Gazprom“ i „Srbijagas“ potpisali su Memorandum o razumevanju za saradnju na planu podzemnog skladištenja gasa, korišćenja gasa kao pogonskog goriva, uključujući i LNG terminale kao deo naučnotehničke saradnje.

Foto: MRE.gov.rs

Ruska i srpska kompanija potpisale su 3. juna 2017. godine Memorandum o razumevanju za sprovođenje tehničkih i finansijskih studija izvodljivosti za proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

– U Moskvi sam, sa gospodinom Milerom, razmatrao proširenje skladišta Banatski dvor. Konstatovali smo da će do kraja godine biti definisano tehničko rešenje, a da će 2018. godine početi radovi. Građani Srbije mogu da budu mirni, jer je na sastanku konstatovano da postoji apsolutna sigurnost snabdevanja gasom Srbije – izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministarstvo rudarstva i energetike je sa kompanijom „Gasprom“ 27. juna 2017. potpisalo Mapu puta, koja definiše više mera za realizaciju plana koji ima za cilj proširenje kapaciteta srpskog sistema za transport gasa.

Za više informacija kliknite OVDE.