Sigurno snabdevanje gasom ključno za stabilnost regiona

Srbija | Gas

Foto: srbija.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da je gasna interkonekcija sa Bugarskom ključna za našu zemlju, uz napomenu da je to projekat na kojem se aktivno radi, ali se razmatra i interkonekcija sa Rumunijom.

Antić je, na naftnom i gasnom forumu u Aleksandropolisu u Grčkoj, poručio da Srbija insistira na obezbeđivanju pune sigurnosti snabdevanja gasom za naše građane i privredu. On je nakon sastanka sa ministrima energetike Grčke i Bugarske Jorgosom Statakisom i Temenuškom Petkovom, i učešća na pomenutom forumu, rekao da Srbija pažljivo prati sve velike gasne projekte u regionu. Ministar je naglasio da naša zemlja aktivno radi na onim projektima koji zavise isključivo od nas, pre svega na projektu gasne interkonekcije sa Bugarskom.

Antić je naveo da Srbija sve ozbiljnije razmatra i projekat interkonekcije sa Rumunijom, s ozbirom na to da je ta zemlja u poslednje vreme došla do zaista dobrih rezultata u istraživanju svojih gasnih nalazišta i polja koji se nalaze u Crnom moru. On je rekao da je na sastanku sa ministrima energetike Grčke i Bugarske konstatovano da je razvoj projekta inerkonekcije između Bugarske i Srbije i interkonekcije između Bugarske i Grčke jedno od značajnih pitanja diverzifikacije snabdevanja gasom našeg regiona. Postignuta je saglasnost o tome da su pitanja energetske bezbednosti regionalna pitanja, da u ključnom, problematičnom aspektu vezanom sa snabdevanje gasom treba da postoji veća i šira koordinacija, te da se ta pitanja razmatraju zajednički, u razmeni mišljenja i iskustava i koordinaciji planova, podvukao je ministar.

Antić je naveo i da je sa kolegama iz Grčke i Bugarske razmatran i projekat LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Aleksadropolisu, uz ocenu da taj projekat zavređuje zajedničku pažnju i dodatne analize. Svi ti projekti moraju da prođu neophodne testove, pre svega tržišne prirode, kako bi se video stepen njihove opravdanosti. Ukoliko prođu te testove, mi ćemo nastaviti sa našim daljim aktivnostima, rekao je on.

Ministar je najavio da će 28. i 29. septembra u Bukureštu biti održana nova sesija CDCEP-a kao regionalnog okvira saradnje, i izrazio očekivanje da će tom prilikom biti potpisana deklaracija koja će predvideti da sve tri države usklade dinamiku i korake na izgradnji dve ključne interonekcije.

Razgovori o tome, kako je naveo, biće nastavljeni na narednom trilateralnom susretu koji će se održi u Beogradu do kraja godine.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević