Šidska sela Privina Glava i Bikić Do dobila vodovod

Vesti | Srbija

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i predsednik opštine Šid Predrag Vuković, otvorili preključe vodovod u selima Privina Glava i Bikić Do, u opštini Šid, kojim je rešeno pitanje vodosnbdevanja za oko 450 stanovnika.

Priključak na vodovodnu mrežu, prvi je dobio domaćin Nikola Ješić iz Privine Glave, sa čije česme je u dvorištu simbolično puštena pijaća voda.

Dr Radojević je istakao da je reč je o investiciju vrednoj 41 milion dinara, koju su zajednički finansirali Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Opština Šid. Resorni sekretarijata je u ovom projektu učestvovao sa oko 20 miliona dinara.

– Upravo na ovaj način pokazujemo kako se zajednički okupljamo oko projekata, što je u skladu sa opredeljenjem Pokrajinske vlade, kojoj je cilj brži ekonomski razvoj. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, pored aktivnih mera usmerenih ka agrarnoj politici, podstiče i razvoj komunalne infrastrukture u seoskim sredinama. Cilj nam je podizanje kvaliteta života za sve građane podjednako, jer ruralni krajevi zaslužuju da se razvijaju podjednako kao i urbane sredine, rekao je Radojević povodom puštanja u rad vodovoda u Privinoj Glavi i Bikić Dolu.

Razvijanje sela, kako je rekao, jeste preduslov za opstanak mladih koji u njima žive, i ukazao da je i ovaj projekat izgradnje vodovodne mreže u naseljima fruškogorskog dela opštine Šid, od opšteg interesa, realizavan da doprinese i njihovom kvalitetnijem životu.

Bunar odakle se pijaćom vodom snabdevaju oba naselja nalazi se u Privinoj Glavi, odakle se potisni cevovod pruža do rezervoara za vodosnabdevanje oba naselja u dužini preko 6.000 metara.

Radojević je podsetio da je zajedničkim sredstvima resornog sekretarijata i Opštine Šid, pored ove značajne investicije, u poslednje dve i po godine realizovano i vodosnabdevanje u naselju Sot.

U pomenutom periodu, za realizaciju infrastrukturnih projekata na izgrdnji vodovodne mreže, potom za uređenje atarskih puteva i otresišta na području šidske opštine, kao i za nastavak započetog postupka komasacije u katastarskoj opštini Morović, uređenje kanalske mreže, te formiranje poljoprivrednih gazdinstva u ovoj sremskoj opštini zajedenički je uloženo oko 250 milion dinara novih investicija.

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Radojević je uz čestitke meštanima opštine Šid na realizaciji ovog vrednog projekta, ujedno sa ovog mesta uputio i čestitke povodom obeležavanja 6. decembra, Dana opštine.

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Šid, povodom Dana opštine, dr Radojeviću biće uručena Plaketa opštine Šid za 2018, koja se dodeljuje Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za doprinos i izuzetnu podršku u razvoju ove opštine.

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković je naglasio da su ključni razlozi za napredak i razvoj opštine Šid, upravo ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

– Tri naselja dobila su pijaću vodu, i to zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Pokrajinskom vladom, istakao je Vuković i naveo da će se sa ovim aktivnostima nastaviti, kako bi ovaj projekat vodosnabdevanja u celosti bio završen i voda bila dovedena u još dva preostala naselja šidske opštine, a to su Ljuba i Molovin.

Milisav Pajević