SEVERNI TOK 2: Evropska Unija spremna na pregovore s Rusijom

Vesti | Svet | Gas

Foto-ilustracija: Wikimedia/Bair175

Većina država Evropske unije podržava da se Evropskoj komisiji dozvoli mandat za pregovore sa Moskvom o stvaranju pravne osnove za rad Severnog toka 2, izjavio je evropski komesar za energetiku i klimu Migel Arijas Kanjete.

Evropska komisija želi da nametne nekoliko pravila Evropske unije budućem gasovodu, koja sada ne važe. Letos je Evropska komisija dobila mandat za vođenje pregovora sa Rusijom. Taj mandat treba da odobri i Savet EU.

– U sadašnjoj fazi razgovora u Savetu mogu se izdvojiti tri različita pristupa mandatu. Prvi – značajan broj državRusijaa EU jasno podržava mandat. Drugi – postoji grupa država koje su prilično neutralne o toj ideji i još nisu saopštile svoje mišljenje o njoj. I na kraju, samo mali broj država EU u ovoj fazi je protiv mandata iz različitih razloga: ili ga smatraju nepotrebnim ili predlog EK smatraju nedovoljno ambicioznim – rekao je Kanjete u Evropskom parlamentu.

Pritom, Evropska komisija smatra da Severni tok 2 može negativno da utiče na niz pravaca tranzita gasa u EU, uključujući ukrajinski, smatra evropski komesar, prenosi portal Energetika.

Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, po dnu Baltičkog mora, do Nemačke.