„Severni tok 2“ EU neće koštati ništa

Svet

gastokGasovod „Severni tok 2“ je projekat koji ne zahteva nikakva sredstva Evropske unije, budući da je „Gasprom“ sa partnerima spreman da ga sam finansira, pa poreske obveznike zemalja EU neće koštati ni centa, poručila je generalna direktorka „Gasprom eksporta“ Jelena Burmistrova. Burmistrova je, u martovskom broju časopisa „Blu fjuel“, podsetila da će „Severni tok 2“ proći dnom Baltičkog mora duž proverene rute „Severnog toka 1“, te da će zapravo biti kopija prvog projekta izgrađenog po najvišim standardima i da će zadovoljavati najstrože zahteve ekološke zaštite i bezbednosti.
Prema njenim rečima, „Gasprom“ nije sam u proceni da je neophodno izgraditi „Severni tok 2“, jer takvo uverenje dele najveće evropske energetske korporacije s kojom je ta kompanija već potpisala deoničarski sporazum.
Rast isporuka „Gasproma“ na tržišta Zapadne Evrope takođe dokazuje prednosti širenja „Severnog toka“: prošle godine više od 65 odsto izvoza „Gasproma“ u Evropu otišlo je u Zapadnu Evropu, u odnosu na 58 odsto 2010. godine. Burmistrova je istakla i da je „Gasprom“ moderna korporacija koja prati razvoj evropskog gasnog tržišta i prilagođava svoju strategiju promenama na tom tržištu. „Naš stav je da se koncept energetske bezbednosti u Evropi ne svodi samo na diversifikaciju maršruta snabdevanja. Fleksibilnost i bezbednost isporuka su ključni faktori koji doprinose energetskoj bezbednosti“, zaključila je generalna direktorka „Gasprom eksporta“.

www.sputniknews.com

V.V.