Šesnaestogodišnja aktivistkinja za zaštitu životne sredine nominovana za Nobela!

Foto: Wikipedia/Anders Hellberg

Greta Tunberg je šesnaestogodišnja tinejdžerka iz Švedske koja je postala poznata prošlog leta zahtevajući ispred nacionalnog parlamenta ozbiljniju političku akciju usmerenu na klimatske promene. Na ovaj poduhvat podstakla ju je zabrinutost zbog toplotnog talasa i šumskih požara koji su harali njenom domovinom.

Na samom početku svoje borbe imala je samo jedno oružje – jednostavni plakat kojim je pozivala na „školski štrajk zbog klime“, a sada ima na hiljade saboraca, svojih vršnjaka koji su 15. marta protestovali sa istom idejom vodiljom – željom za održivijom budućnošću.

Tri norveška poslanika su prepoznala njena zalaganja i nominovala su je za Nobelovu nagradu za mir. „Predlažemo Gretu Tunberg zato što će klimatske promene, ukoliko ih ne zaustavimo, biti izvor ratova, sukoba i migracija“, rekao je socijalista Fredi Andre Ovstergard dodavši da u rađanju masovnog pokreta koji je podstakla Tunberg vidi ogroman doprinos miru u svetu.

„Moramo da priznamo da smo podbacili na polju klimatskih promena“, odvažno je izjavila devojčica pred vodećim ekonomskim stručnjacima na Svetskom ekonomskom forumu održanom u Davosu u januaru 2019. U decembru prošle godine učestvovala je na Klimatskim pregovorima pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Nobelova nagrada je prestižno međunarodno priznanje koje za akademska, kulturna i naučna dostignuća svake godine dodeljuju švedske i norveške institucije. Ona je ustanovljena 1895. po želji švedskog izumitelja Alfreda Nobela, a prvi put je dodeljena 1901. i to iz oblasti hemije, književnosti, mira, fizike, psihologije i medicine. Svaki laureat prima zlatnu medalju, diplomu i izvesnu sumu novca koju određuje Nobelova fondacija. Kandidate za Nobelove nagrade mogu da predlože političari, međunarodne organizacije, akademici i prethodni dobitnici.

Ceremonija dodele se organizuje u Štokholmu (Švedska) u gotovo svim do sada ustanovljenim kategorijama, a jedino dodela Nobelove nagrade za mir bude upriličena u Oslu (Norveška).

Ukupno 301 kandidat se nadmeće za ovogodišnjeg Nobela za mir – od toga 223 pojedinca i 78 organizacija. Po ustaljenoj praksi, dobitnik će da bude proglašen sredinom oktobra, a svečano uručenje održaće se 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

Ukoliko Greta Tunberg osvoji nagradu za koju je nominovana, biće najmlađi Nobelov laureat u istoriji, a ovu titulu preuzeće od Malale Jusafzai kojoj je priznanje uručeno 2014. za njenu borbu protiv potcenjivanja dece i mladih ljudi i za jednako pravo na obrazovanje za sve. Jusafzai je tada imala 17 godina.

Jelena Kozbašić