Šenžen grad električnih taksija

Vesti | Svet

Photo: Pixabay

Jedan od najvećih kineskih gradova, Šenžen, stigao je do ekološkog zaokreta sa svojom gotovo potpuno električnom taksi flotom.

Šenžen, centar visoke tehnologije u južnoj Kini, objavio je početkom ove godine da su od 21.689 taksija koji voze u gradu – 99 odsto električni.

Prošle godine, na putevima grada je bilo 7.500 taksija na benzinski pogon.

I danas se još može naći nekolicina taksi-benzinaca, ali je broj električnih daleko veći, prenosi agencija AP.

Ova metropola, sa 12,5 miliona stanovnika, drugi je po redu grad, ali istovremeno najveći, koji je ostvario ovakav podvig u Kini.

Naime, grad Taijuan na severu Kine, koji broji 4,3 miliona žitelja, još od 2016. godine ima samo električne taksije.

Autobuski vozni park Šenžena je potpuno električni od 2017. godine. To je jedan od 13 pilot gradova koji promovišu javni prevoz na alternativne energije kako bi se smanjio smog i razvila alternativna energetska industrija, saopšteno je iz Gradskog odbora za saobraćaj.

Peking i druge kineske gradove opslužuju eskadrile električnih skutera, bicikala i dostavnih vozila na tri točka, koja pomažu da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Flota od 20.000 i više električnih taksija u Šenženu smanjiće emisiju ugljenika za oko 850.000 tona godišnje, saopštio je Gradski odbor za saobraćaj.

Međutim, inicijativa o potpuno električnim vozilima ne obuhvata usluge prevoznika za deljenje vožnje ili onih koji voze na poziv preko mobilne aplikacije, poput Uber-a, a koji su vrlo popularni u Kini.

Grad je, inače, obezbedio mrežu od oko 20.000 javnih punktova za punjenje vozila strujom.

Električni taksiji su opremljeni terminalom u vozilu, koji vozače obaveštava o lokacijama gde trenutno fale taksiji, kao što su aerodrom, železnička stanica ili druge destinacije.

Takođe su opremljeni displejevima na kojima se jasno očitava cena i ruta taksi vožnje, što će, kako poručuju iz Gradskog odbora, pomoći u sprečavanju vozača da naplaćuju više ili da krenu zaobilaznim putem kako bi uzeli više novca.

Šenžen, koji se nalazi na granici sa Hong Kongom, dom je Huavej Tehnolodžiza i mnoštva drugih kineskih tehnoloških kompanija.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević