Seminar: „Specifični planovi implementacije direktiva u sektoru voda“

Vesti | Srbija

Foto: SEPA

Svake godine na 22. mart obeležava se Svetski dan voda. Ustanovljen je od strane Ujedinjenih nacija, a oblikovan oko ideje skretanja pažnje na važnost vode. Agencija za zaštitu životne sredine i ove godine, na ovaj datum, tradicionalno je organizovala stručni skup posvećen upravo ovom resursu. Imala je podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo i EAS projekta (Dalja implementacija Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine), koji finansira Evropska unija.

Seminar „Specifični planovi implementacija direktiva u sektoru voda“ upriličen je u Klubu narodnih poslanika u Beogradu. Uloga koordinatora pripala je profesoru Tehnološko-metalurškog fakulteta, Draganu Povrenoviću. Otvarajući skup Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, naglasio je neophodnost uspostavljanja efektivnog i trajnog sistema za finansiranje aktivnosti Agencije za zaštitu životne sredine u delu sprovođenja programa monitoringa voda u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama Evropske unije. Okupljene su zatim pozdravili Nataša Milić, direktorka Republičke direkcije za vode i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Foto: SEPA

Usledila je prezentacija Snežane Čađo i Nebojše Veljkovića, ispred Agencije, o statusu površinskih voda Srbije i smernicama za razvoj plana i implementaciju monitoringa. Istraživanje čije su rezultate predstavili nije uključilo 57 odsto vodenih tela u Srbiji, a ona ispitana su razvrstana u četiri kategorije: dobrog, umerenog, slabog i lošeg statusa. Najbolje ocene dobilo je tek 2 odsto vodenih kapaciteta, dok je 21 odsto označeno kao površinske vode umerenog ekološkog potencijala. Slab status dodeljen je za 14 odsto voda, a loš za 6, naveli su Čađo i Veljković. Prezentaciju možete da preuzmete sa sledećeg linka: http://www.sepa.gov.rs/download/prezentacije/2018/StatusPovrsinskihVodaSrbijeRazvojMonitoringa.pdf.

Opšti uvid u EAS projekat prisutnima je pružila Daiva Semeiene, obrazlažući sprovedene aktivnosti tokom izrade Specifičnih planova implementacije direktiva u oblasti voda.

U nastavku seminara izložene su Radne verzije Specifičnih planova za implementaciju četiri direktive:

– Okvirne direktive o vodama,

– Nitratne direktive,

– Direktive o kvalitetu vode za piće,

– Direktive o komunalnim otpadnim vodama.

Njih su, ispred EAS projekta, prezentovali Jurgita Vaitiekuniene, Simonas Valatka, Dragana Matić i Nenad Čolić.

Završna diskusija protekla je u zahtevima javnosti upućenim ekspertima da regulacija sektora voda treba da se prilagodi specifičnoj situaciji u našoj zemlji, umesto da se ideje u celosti preuzimaju sa razvijenijih evropskih teritorija.

Jelena Kozbašić