Sekulić: Neće se povećati računi za struju

5705a14e4056515ea69e785477004ca8Crnogorske Vijesti su uradile kratak intervju sa ministarkom ekonomije Crne Gore, a mi prenosimo delove. Da bi neko stekao status povlašćenog proizvođača, mora da napravi objekat od najmanje milion i po evra, kaže Sekulić.

Status povlašćenog proizvođača, koji ima pravo na podsticaje, do sada je dobilo devet malih hidroelektrana (mHE), a ove godine će taj status dobiti još tri mHE, rekla je “Vijestima” ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Podsticaji za obnovljive izvore energije (OIE) za svaku godinu  se  definišu na osnovu ukupnog broja objekata. U ovoj godini status povlašćenog proizvođača dobiće još mHE Bistrica vodotok Bistrica-pritoka Ljuboviđe u Bijelom Polju, investitora Hydro Bistrica Podgorica, mHE Babino Polje u Plavu investitora Kronor Podgorica i mHE Piševska rijeka u Andrijevici investitora Igma Energy Andrijevica. Dakle, radi  se  o svega tri nove mHE, dok je najveći uticaj na promenu iznosa podsticaja upravo od vetroelektrana”, kazala je Sekulić.

Osnivač Hydro Bistrice je Sinerdži sa partnerima Vlasnik Igma enerdžija je Igma Grand Igora Mašovića, brata gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića. Osnivači Kronora su Kroling, Mont Hidro i Normal company.

Na pitanje da li je tačno da će potrošači preko mesečnih računa plaćati sada, nakon povećanja podsticaja sa 0,129 centi za kWh na 0,473 centa, cenu struje veću i do šest odsto, Sekulić je odgovorila da to nije tačno.

“Cena električne energije je tržišna kategorija. Podsticaji za OIE su druga kategorija i njih utvrđuje Ministarstvo ekonomije na osnovu regulative i metodologije koja usklađena sa metodologijom EU. Građani ne plaćaju čitavu podsticajnu cijenu, već razliku između tržišne i podsticajne“, rekla je Sekulić.

Izvor: vijesti.me

Vesna Vukajlović