SEDMI RENEXPO® sajam i konferencije u maju u Beogradu

Foto: RENEXPO

Međunarodni sajam energetike voda i zaštite životne sredine RENEXPO®, sa pratećim konferencijama, održaće se sedmi put od 13. do 14. maja 2020. godine u Belexpocentru u Beogradu.

RENEXPO® predstavlja tehnologije 21. veka, pametna rešenja za efikasno upravljanje energijom i prirodnim resursima.

RENEXPO® je registrovano zaštitno ime kompanije REECO International, organizatora izložbi i konferencija širom Evrope. Od 1997. godine grupacija REECO GmbH je pionir promovisanja snabdevanja energijom iz obnovljivih izvora, održivih mogućnosti upravljanja otpadom i vodama i energetske efikasnosti integrišući ključne sektore. Za kratko vreme postali su prepoznatljiv brend na Zapadnom Balkanu organizujući sajmove i konferencije u Beogradu, Sarajevu i Skoplju.

Sajam će okupiti poslovne lidere, donosioce odluka, lokalne i međunarodne stručnjake i proizvođače opreme zainteresovane za tržište Jugoistočne Evrope. Očekuje se učešće 120 kompanija iz 25 zemalja, među kojima su multinacionalne kompanije poput AUMA Riester GmbH&Co. KG, CINK Hydro-Energy k.s, Fronius International GmbH; KAWASAKI Gas Turbine Europe GmbH, SECESPOL, Watropur AG, 2500 posetilaca i 800 učesnika konferencije.

Konferencijski program najavljuje nove sadržaje, istaknute stručnjake iz zemlje i inostranstva, koji će predstaviti razvoj na planiranim i realizovanim projektima koji najbolje ilustruju najnovija rešenja i trendove, oblasti generisanja energije biomase i biogasa, fotonaponskih sistema, energije vetra, tretmana otpadnih voda, mulja, vodosnabdevanja, reciklaže i izgradnje sanitarnih deponija u regionu.

Na nedavno održanoj sednici saveta RENEXPO® 2020 istaknuta je potreba za tehnologijama 21. veka u Srbiji i regionu. Ministarstvo zaštite životne sredine ovom prilikom je najavilo značajna ulaganja u sektoru otpadnih voda, te je RENEXPO® odlična prilika da se održe neophodni B2B sastanci između javnog sektora i ponuđača tehnologije i opreme. Potreba za ulaganjima u ovom sektoru procenjena je na 8 milijardi evra.

Foto: RENEXPO

Velike promene nas očekuju ove godine na tržištu energije, otpada i voda na Zapadnom Balkanu.

Ovo su 5 najvažnijih faktora koji utiču na ove trendove u regionu:

• Aspiracije ka članstvu u EU nalažu usklađivanje propisa i regulativa sa savremenim tehnologijama i trendovima
• Finansijski podsticaji od strane vlada i fondova EU jasni su pokazatelji održivosti planiranih i tekućih projekata
• Opšta potreba za revitalizacijom i modernizovanjem postojećih objekata i infrastrukture
• Bolja povezanost, viši stepen integracije i zastupljenosti evropskih kompanija i institucija na zapadnom Balkanu
• Automatizacija, Internet of Things, veštačka inteligencija i Blockchain tehnologije lakše se prihvataju i implementiraju u nove projekte koji se trenutno razvijaju na Zapadnom Balkanu

RENEXPO® konferencije će otvoriti debate o gorućim pitanjima. Kako povećati udeo obnovljivih u ukupnoj prozvodnji energije na očekivanih 27 odsto do 2025. godine? Gde se očekuju najznačajnija ulaganja? U kom će se pravcu razvijati potsticajne politike? Promovisaće se i novi projekti vezani za izgradnju vetroelektrana, remont hidroelektrana, izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz otpada i dr, čije ukupne investicije prelaze milijardu evra.

Teme, okrugli stolovi i paneli na RENEXPO® sajmu su veoma relevantni za kvalitet života stanovnika Republike Srbije i direktno utiču na ekonomski razvoj čitavog regiona. Konferencije o obnovljivim izvorima energije i tretmanu otpadnih voda i upravljanju otpadom privlače veliku pažnju jer su vlade u regionu spremne da ulažu i da učestvuju u takvim strateškim projektima.

Za više informacija posetite RENEXPO-BELGRADE.COM, ulaz na sajam je besplatan uz obaveznu registraciju.