SCHNEIDER ELECTRIC: ECOSTRUXURE PLATFORMA

Predstavljamo

Foto-ilustracija: Schneider Electric

Brzina prilagođavanja na nove tehnologije i njihova primena u poslovnim procesima kompanijama donosi konkurentnu prednost i inovaciju koja je, danas, ključna za poslovni uspeh. Jasno je da motivi digitalizacije sistema i procesa neke kompanije mogu biti bitno različiti, a iz tog razloga kompanija Schneider Electric, svetski lider u upravljanju električnom energijom i u automatizaciji, predstavila je sveobuhvatno rešenje koje istovremeno pruža potpunu informatičku bezbednost i kompletnu analitiku i izveštavanje na svim nivoima.

Radi se o IOT baziranoj platformi EcoStruxure koja služi kao osnova za upravljanje, vođenje, automatizaciju i optimizaciju sistema ili lokalno ili u „cloud-u”.

EcoStruxure platforma objedinjuje tri glavna segmenta:

1. Povezani proizvodi (oprema) – kroz povezivanje i IoT/ IIoT moguće je prikupljati velike količine podataka („big data”) iz samih proizvodnih procesa;
2. Vrhunska kontrola i upravljanje – upravljanje procesima i potrošnja energenata;
3. Analitika – kroz fiksna, mobilna ili „cloud” rešenja.

EcoStruxure omogućava sveobuhvatan pristup rešavanju problema konkurentnosti i povećanju kvaliteta, kako u proizvodnji i infrastrukturi, tako i u komercijalnim i uslužnim delatnostima poput hotelijerstva ili vođenja poslovnih zgrada. Ovaj pristup u Schneider Electricu razvijen je kroz šest tehnoloških celina za četiri segmenta tržišta: zgradarstvo, data centre, industriju i infrastrukturu.

Potrošnja energije u stalnom je porastu, a predviđanja govore da će se u sledećih 40 godina udvostručiti. Tri su velika izazova sa kojima se već sada susrećemo. Prvi je urbanizacija, jer će do 2050. u gradovima živeti dodatnih 2,5 milijardi ljudi, što će biti opterećenje za infrastrukturu i javne službe. Drugi je digitalizacija, s obzirom na to da će do 2020. godine novih 50 milijardi uređaja biti povezano, a treće je industrijalizacija, jer su predviđanja da će se do 2050. potrošnja emisija CO2 udvostručiti.

Schneider Electric-ova vizija koncepta

IoT-a zasniva se na najmanjoj mogućoj

emisiji CO2 za upravljanje

imovinom i poslovanjem, na bezbednom,

sigurnom i efikasnom poslovanju, kao i

na optimalnom i dugotrajnom radu uređaja,

a automatizacija u zgradama

i industriji može dovesti

do ušteda od čak 63 odsto

Jedno od globalnih istraživanja Schneider Electric-a pokazuje da se čak 40 odsto svetske energije potroši u zgradama, dok čak 75 odsto troškova zgrade odlazi na njeno održavanje i operativne troškove. Ujedno, čak 30 odsto energije utrošene u zgradama je protraćeno zbog neefikasnog korišćenja sistema upravljanja zgradama. Deo uzroka za ovakvo rasipanje energije leži i u činjenici da samo petina menadžera ovih objekata koristi raspoložive kapacitete sistema za upravljanje zgradama.

Takođe, globalno istraživanje koje je Schneider Electric sproveo pokazalo je da ovakvo neefikasno korišćenje energije može biti prevaziđeno primenom pametnih tehnologija i IoT-a, čime dolazi do značajnih ušteda kroz automatizaciju. IoT tehnologija može pomoći zemljama i njihovim ekonomijama da odgovore na najveće izazove sa kojima se suočava naša planeta, uključujući globalno zagrevanje, nestašicu vode i zagađenje. Schneider Electric-ova vizija koncepta IoT-a zasniva se na najmanjoj mogućoj emisiji CO2 za upravljanje imovinom i poslovanjem, na bezbednom, sigurnom i efikasnom poslovanju, kao i na optimalnom i dugotrajnom radu uređaja, a automatizacija u zgradama i industriji može dovesti do ušteda od čak 63 odsto.

Foto-ilustracija: Schneider Electric

Rešenja kompanije Schneider Electric koristi najefikasnija poslovna zgrada na svetu – Deloitteova zgrada u Amsterdamu – The Edge. Zgrada ima sunčane panele, većina potrošača je povezana putem IoT-a, na nekoliko senzora i platformu za analizu svih podataka. Zahvaljujući EcoStruxure platformi, zgrada proizvede 102 odsto sopstvenih zahteva za energijom, odnosno sama pokriva svoju potrošnju i stvara još dva odsto viška energije koji predaje u distributivni sistem.

Odličnu referencu Schneider Electric-ove inovativnosti predstavlja sedište kompanije u Parizu, zgrada Le Hive, koja je inače i prva zgrada na svetu koja poseduje sertifikat ISO-50001, za upravljanje energetskom efikasnošću. Sertifikacija ISO 50001 ostvarena je zahvaljujući interno razvijenim energetski efikasnim rešenjima – poput obnovljivih izvora energije, osvetljenju, energetskom nadzoru i kontroli, bezbednoj distribuciji struje i naprednoj bezbednosti. Rezultat primenjenih rešenja je smanjenje potrošnje energije i do 75 odsto.

Ovaj sadržaj je prvobitno objavljen u magazinu Energetskog portala pod nazivom EKO-ZDRAVLJE, novembra 2017. godine.