#SavePirin: Zašto Bugari protestuju?

Foto: twitter

Na hiljade Bugara iz preko 20 gradova je izašlo na ulice uprkos temperaturama ispod nule da bi se suprotstavili odluci vlade da izmene plan upravljanja jednog od najvećih nacionalnih parkova.

Protesti u četvrtak su poslednji u nizu demonsracija koje su se održale ovog meseca u borbi protiv proširenja Bansko ski centra u nacionalnom parku Pirin. Građani strahuju da bi proširenje kompleksa moglo da ugrozi ovo nacionalno prirodno dobro koje je na Uneskovoj listi svestske baštine još od 1983. godine.
Čelnici vlade insistiraju na tome da će izgradnja biti ograničena samo na sportsku infrastrukturu kao što su ski liftovi i staze, i da će pokrivati samo 2% teritorije parka.
Stručnjaci za zaštitu životne sredine tvrde suprotno. Oni tvrde da plan upravljanja, koji je odobren krajem decembra, podrazumeva izgradnju na skoro jednoj polovini teritorije nacionalnog parka.

Kako Bugarska predsedava Evropskom unijom od 1. januara, protestanti se nadaju da će njihove akcije privući pažnju i staviti bugarsku vladu pod još veći pritisak.

Dana 17. januara, bugarski premijer Bojko Borisov kritikovan je povodom ovog pitanja od strane potpredsednika Zelenih. U svoju odbranu Borisov je izjavio da je on “zelena osoba”.
“Zaustavljao sam infrastrukturne projekte kako bi mladunci rode mogli da se izlegnu. Lično sam primorao ministre da premeste ugrožene biljke kako ih valjak za put ne bi pregazio.“
Bugarska vlada i lokalni preduzetnici su izjavili da traže igradnju još jednog ski lifta kako bi rešili problem redova koji nastaju ispred već postojeće konstrukcije.
Grupe zabrinutih građana pak tvrde da izgradnja neće biti ograničena na samo jedan ski lift i optužuje vladu da ove amandmane planira da iskoristi za dodatnu izgradnju na teritoriji nacionalnog parka i povećanje cene nekretnina.

Katerina Rakovska, iz bugarskog ogranka Svetskog fonda za prirodu ukazuje na to da u području ski zone u Banskom, postoje šume koje su stare stotinama godina i da bi one morale biti posečene kako bi se dodatna infrastruktura izgradila.
Ministarstvo zaštite životne sredine nije dalo komentar povodom ove teme. Udruženja preduzetnika optužuju protestante da su plaćeni od strane stranih moćnika kako bi sprečili priliv novca koje bi proširenje ovog kompleksa omogućilo Bugarskoj.

Ni vlada a ni grupe za zaštitu životne sredine ne odustaju od svoje zamisli. Koalicija različitih grupa za zaštitu okoline namerava da podnese tužbu sudu kako bi sprečila izmenu zakona.
Protestanti su u četvrtak, prilikom marširanja kroz centar Sofije uzvikivali slogane “Sačuvajte Pirin” i “Mafija”.