Saudijska Arabija preuzela kontrolu nad naftnim tržištem

Vesti | Svet | Goriva | Nafta

Saudijska Arabija, kao najuticajnija članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nedavno je raskinula strateško naftno partnerstvo sa Rusijom i tako je zabeležen najveći pad cena nafte još od 1991. godine. Tim potezom Saudijska Arabija je dobila novu nedvosmislenu prednost – čak najavljujući potencijalni krah OPEK-a.

Foto-ilustracija: Pixabay

Sniženje cena nafte preti drugim zemljama izvoznicama sa drastičnim smanjenjem prihoda, a nekima čak i bankrotom.

Kompanija za naftu i gas iz Saudijske Arabije „Saudi Aramco“ potrošila je više od 35 milijardi dolara od 2012. godine do sada za održavanje proizvodnog kapaciteta od 12 miliona barela dnevno. Očekuje se da će od početka aprila „pumpati“ tu količinu na dnevnom nivou, dok će izvoz biti oko 9,5 do 10 miliona barela nafte na dan.

Nakon toga, izvesno je da će prevazići Rusiju i postati drugi svetski proizvođač.

Ipak, očekuje se dalji napredak sve dok ne uspe da prevaziđe i same Sjedinjene Američke Države i time se pohvali prvim mestom.

Upravo s tim ciljem, prošle nedelje je povećan proizvodni kapacitet kompanije na još jedan milion barela dnevno u naredne dve godine.

Na ovaj način može se očekivati jeftinija cena nafte u budućnosti. Američka nafta po barelu košta 23,35 dolara, ruska 19,21, a saudijska samo 8,98 dolara.

Troškovi eksploatacije nafte u Arabiji su smanjeni uz nove tehnologije bušenja, a pri tom nova politika im i sugeriše da će kroz neko vreme ostvariti veću dobit.

Ne treba zaboraviti da  Saudijska Arabija „drži“ oko 25 odsto svetskih rezervi nafte, oko 70 odsto svetske rezervne proizvodnje, kao i to da je najveći izvoznik sirove nafte na svetu sa velikom maržom.

Pored toga, Ministarstvo finansija i Monetarna uprava Saudijske Arabije (SAMA) kreiraju planove finansijskih troškova koji bi mogli da održe cene nafte nižim u proseku i do 30 dolara po barelu u narednih pet godina, sa mogućim privremenim padom od samo 15 dolara po barelu.

Jelena Cvetić