Sat vremena u mraku za Zemlju je prilika za sat vremena uživanja za nas!

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Simbolično gašenje rasvete u Sidneju 2007. godine, održano sa ciljem da podstakne angažovanje Australijanaca u borbi protiv klimatskih promena, je imalo rezultate mnogo većih razmera od prvobitno nameravanih – godinu dana kasnije, obeležavanju Sata za našu planetu su se pridružili mnogi svetski gradovi, a svakog narednog marta u toku jedne večeri je sve veća teritorija Zemljine kugle bila u mraku u periodu od 20.30 do 21.30 po lokalnom vremenu.

U tamu bi se tada „zavile“ brojne turističke atrakcije i značajne građevine poput mosta Golden gejt u San Francisku, rimskog Koloseuma i kongresnog centra u glavnom gradu Portorika San Huanu. Akciji se pridruži i dugi niz kompanija i obrazovnih ustanova, a učešće uzmu i milioni pojedinaca koji za tim povodom zamrače svoje domove.

Ukoliko ste voljni da pritiskom prekidača za luster doprinesete očuvanju našeg okruženja i sat vremena sutrašnjeg dana provedete isključenih svetala, evo nekoliko predloga kako biste mogli da se zabavite! Najveći saborac u ovom poduhvatu biće vam Prometej s obzirom na to da je upravo on, prema grčkoj mitologiji, ukrao vatru sa Olimpa i predao je ljudima. Vrcava svetlost plamena imaće moć da vas odvrati da legnete u krevet ranije, ali i da produžite trajanje Sata za našu planetu.

večera uz sveće

Foto-ilustracija: Unsplash (Francois Pistorius)

Iako je prvobitna ideja iza ove manifestacije očuvanje planete, to vas ne sprečava da mrak posvetite i porodici, prijateljima ili partneru. Napravite večeru i servirajte je na stolu osvetljenom svećama – ili čak u potpunoj tmini. Vođeni idejom da će kroz onemogućavanje čula vida miris i ukus hrane da budu dodatno pojačani, pojedini restorani nude obedovanje u tami. Neki od njih atmosferu upotpune muzikom u pozadini ili pričanjem priča. Iskopirajte njihov koncept u potpunosti i izazovite goste da tokom jela otkrivaju svoje tajne!

Posle jela mogli biste da se zabavite uz društvene igre, ali kako biste osigurali fer-plej, za ovo će vam, ipak, biti neophodne svećice.

Umorni ste i pod stresom nakon naporne radne nedelje? Onda neka Sat za Zemlju istovremeno bude Sat za vas. Ako ste jedan od srećnika koji imaju kadu, napunite je mirišljavom penušavom kupkom, a čašu mirišljavim penušavim vinom. Crnilo, nakon gašenja svetla, razbijte treperavom belinom sveća, a tišinu – muzikom.

lanterns

Foto-ilustracija: Unsplash (David Ananda)

Ako ste, pak, željni aktivnosti pod vedrim nebom, put će vam obasjati zvezde. Nađite mesto s lepim pogledom i uživajte u prizoru! Sat za planetu je savršena prilika i za gledanje zvezda i puštanje papirnih lampiona.

Priroda pruža širok izbor noćnih aktivnosti – razmrdajte se šetajući, trčeći ili vozeći bicikl. Vaše dvorište može da bude idealna scenografija za kampovanje. Taman da uvežbate paljenje vatre i postavljanje šatora za predstojeće prvomajske praznike!

Nadamo se da smo vas inspirisali da sutra između 8.30 i 9.30 ugasite svetla.

Iza nas je jedanaest Sati za planetu Zemlju, a ovogodišnji, dvanesti po redu, Svetska fondacija za prirodu obeležava pod sloganom „Skini se sa plastike, navuci se na prirodu!“.

Vrednost vaše tame biće dodatno uvećana ako donesete odluku da smanjite korišćenje jednokratnih plastičnih proizvoda. Nije isključivo 1. januar dan rezervisan za novi, bolji početak!

Jelena Kozbašić