Sastanak predstavnika Srbije i Švedske u oblasti zaštite životne sredine

img_3161-e1478700574509

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović sastala se sa generalnim direktorom međunarodne razvojne pomoći Ministarstva spoljnih poslova Vlade Kraljevine Švedske gospodinom Johanesom Oljelundom, zamenikom ambasadora Kraljevine Švedske u Beogradu gospodinom Joahimom Vernom i direktorom švedske razvojne pomoći u Beogradu gospodinom Ola Andersonom.

Gospođa Božović je ovom prilikom izjavila da je Kraljevina Švedska značajan dugogodišnji i strateški partner Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i jedan od najvećih donatora, naročito za oblast zaštite životne sredine. Kroz proces pristupanja i članstva u Evropskoj uniji Republika Srbija treba da realizuje veliki broj infrastrukturnih investicija u oblasti životne sredine za šta je potrebno izvršiti pripremu velikog broj visokokvalitetnih, relevantnih i zrelih infrastrukturnih projekata, pre svega u oblasti upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama, kao i pripremiti i primeniti značajna iskustva Švedske u oblasti politika koje uređuju oblast zaštite životne sredine.

Gospodin Oljelund je istakao da je Kraljevina Švedska izuzetno zadovoljna sa dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srbijom i u budućnosti će nastaviti sa podrškom u oblasti životne sredine. Kako je naveo, posebno je važno podizanje kapaciteta na svim nivoima kako bi ova značajna oblast koja prožima sve segmente društva dobila na značaju, kao što je to slučaj u Kraljevini Švedskoj.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević