Sastanak povodom projekta prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Kruševcu

Srbija

krusevac.rs sastanak otpadne vode

Sredinom prošle nedelje u opštini Kruševac održan je sastanak povodom realizacije projekta „Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda“.

Gradonačelnik Kruševca gospodin Dragi Nestorović izjavio je da je projekat „Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda“ jedan od investiciono najznačajnijih projekata čija je ukupna vrednost 23.846.000.

Projekat je podeljen u dve komponente – izgradnju kolektorske i kanalizacione mreže i izgradnju postrojenja za prečišćavanje, navedeno je u saopštenju grada Kruševca. Kolektorsku i kanalizacionu mrežu čini 18 glavnih projekata, a u prvoj grupi realizuje se njih 7 od strane izvođača radova konzorcijuma „Telekomunikacija“ i SADE. U drugoj grupi nalazi se 11 projekata za 4 seoska naselja sa primarnim i sekundarnim vodovima.

Vrednost postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda iznosi 14.895.487 evra, a zauzimaće površinu od oko 6,1 hektara. Izvođač radova je kompanija JV AKTOR S.A. – LAD Group – Waterleau Group NV, a očekuje se da će radovi početi u junu 2016. godine, dok će postrojenje biti završeno naredne godine. Sredstva za finansiranje obezbedila je Vlada Republike Srbije (95 odsto) kroz kredit KfW banke i JKP „Vodovod“ (5 odsto).

Na sastanku se razgovaralo i o projektima čvrstog otpada za šta je Vlada Nemačke obezbedila sredstva u iznosu od oko milion evra.

Sastanku su prisustvovali predstavnici grada Kruševca, Nemačke razvojne banke (KfW), konsultantske kuće „Gauf“ i JKP „Vodovod“.

Sandra Jovićević

foto: krusevac.rs