Sastanak o naplati plastičnih kesa u trgovinama

Srbija | Upravljanje otpadom

privredna-komora-srbije-

U Prostorijama Privredne komore Srbije 10. juna 2015. godine održan je sastanak povodom Predloga za izmenu i dopunu Zakona o trgovini, član 36a, odnosno njegovog dela koji se odnosi na ambalažu za pakovanje kupljene robe. Sastanak su organizovali Udruženje za trgovinu Privredne komore Srbije u saradnji sa Centrom za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije, a na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije.

Narodni poslanik gospodin Janko Veselinović izjavio je da je započeo inicijativu za naplatu plastičnih kesa u trgovini zbog toga što je Srbija zatrpana otpadom. On je dodao da je suština predloga de se plastične kese naplaćuju putem fiskalnog računa, a ne da njihova cena i dalje bude uračunata u cenu kupljenih proizvoda.

Predsednik Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda PKS gospodin Viktor Grujić dodao je da primena ovih mera nema ekoloških i ekonomskih efekata, kao i da bi ovom primenom trgovci imali smanjene troškove, proizvođaći manje prihode, država manju dobit od PDV-a što bi dovelo do otpuštanja oko 500 radnika. Prema njegovim rečima, proizvođači plastičnih kesa imaju problem kada je reč o sirovini za pravljenje kesa za smeće jer ne postoji u Srbiji pa mora da se uvozi.

Zamenik predsednika Odbora za trgovinu PKS gospodin Milenko Pavlović na sastanku je predstavio Direktivu Evropske unije prema kojoj do 2018. godine plastične kese u zemljama članicama Evropske unije moraju da se izbace iz upotrebe.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno podržati inicijativu za naplatu plastičnih kesa kako bi se unapredila zaštita životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs