Sastanak FED-a i pad zaliha podstakli rast cena nafte

Vesti | Goriva | Nafta

Cene nafte porasle su peti dan zaredom, usled pada američkih zaliha i očekivanja investitora da će američka Uprava federalnih rezervi (FED) sniziti troškove zaduživanja.

Foto: Pixabay

Cena severnomorske nafte „brent“ porasla je za 42 centa ili 0,6 odsto na 65,14 dolara za barel, dok je američka „laka“ nafta (WTI) poskupela za 40 centi ili 0,7 odsto na 58,45 dolara za barel, prenosi agencija Rojters.

U ovom mesecu, međutim, cene obe vrste nafte registrovale su pad usled zabrinutosti zbog potencijalnog slabljenja tražnje, pri čemu je „brent“ izgubio 2,1 odsto vrednosti, a WTI nafta 0,03 odsto.

FED je počeo dvodnevno zasedanje, na kojem će, kako se očekuje, verovatno smanjiti kamatne stope.

„Ovaj potez je dugo očekivan i predstavlja dvostruki podsticaj za cene nafte – sa jedne strane bi trebalo da ohrabri tražnju za naftom u SAD, a sa druge da izvrši pritisak na dolar“, smatra analitičar kompanije „PVM Ojl“ Stiven Brenok.

Zalihe nafte u Sjedinjenim Američkim Državama SAD ponovo su pale prošle nedelje, zajedno sa zalihama benzina i destilata, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu.

U sedmici završenoj 26. jula, američke zalihe nafte smanjene su za šest miliona barela na 443 miliona barela u odnosu na prognoze analitičara koji su u Rojtersovoj anketi predvideli pad za 2,6 miliona barela.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević