Sarajevo ulaže milion evra u rekonstrukciju tri važna putna pravca

Energetska efikasnost

Sporazum o sufinansiranju realizacije prioritetnih projekata sveobuhvatnog unapređenja putne infrastrukture na području opštine Stari Grad Sarajevo, potpisan je juče, 20. februara, između Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i Opštine Stari Grad Sarajevo. Sporazum su potpisali opštinski načelnik Opštine Stari Grad Sarajevo mr Ibrahim Hadžibajrić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i direktor Direkcije za puteve Selmir Kovač.

Foto-ilustracija: Unsplash (Holden Baxter)

Prema rečima opštinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, radi se o projektima rekonstrukcije tri značajna putna pravca, koji nisi rekonstruisani još od agresije na BiH.

„Radiće se lokalni Put za Barice, put prema Hreši do entitetske linije koji sigurno više od 50 godina nije rađen i još tri putne komunikacije prema Širokači, a radi se o ulicama Nadmejdan i Za beglukom“, pojasnio je Hadžibajrić.

Potpisani sporazum vredan je dva miliona konvertibilnih maraka (milion evra), a to su sredstva koje će osigurati Direkcija za puteve KS. Opština Stari Grad obavezala se da će osigurati ostatak sredstava potrebnih za realizaciju najavljenih projekata. „Ovo je sporazum koji će se realizovati u naredne dve godine jer se radi o velikim zahvatima. Nastojat ćemo da ove godine, zajedno sa Derekcijom za puteve, počnemo sa rekonstrukcijom jedne ili dve od najavljenih ulica,“ pojasnio je Hadžibajrić.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta pojasnio je da je prošle godine u saradnji sa Opštinom Stari Grad pokrenuto i realizovano nekoliko uspešnih projekata iz oblasti putne infrastrukture i saobraćaja. “Ovo je dodatni angažman sve tri strane, Ministarstva, Opštine i Direkcije da u naredne dve godine napravimo bitne iskorake u opštini Stari Grad. Radi se o saobraćajnicama koje nisu desetinama godina rekonstruisane. Mi smo dosta radili s Opštinom Stari Grad jer se radi o lokalnoj zajednici koja je uvek spremna na saradnju. Uvek ima spremne projekte i brzo smo izvršavali sve dogovore. Verujem da su se stanovnici opštine Stari Grad uverili u to“, izjavio je Šteta.

Da se radi o nastavku uspešne saradnje potvrdio je i direktor Direkcije Selmir Kovač.

„Ovo je nastavak uspešne saradnje Direkcije za puteve, Ministarstva saobraćaja i Opštine Stari Grad. Moram istaći da je ova ideja nastala na inicijativu načelnika Hadžibajrića zbog unapređenja putne infrastrukture. Mi smo to rado prihvatili jer smo sve projekte koje smo planirali s Opštinom Stari Grad završili. To je jedna od retkih opština gde nam je program za prošlu godinu potpuno kompletiran, tako da nastavak neće biti pod znakom pitanja i na obostrano zadovoljstvo nastavljamo dalje,“ izjavio je Kovač.

Opština Stari Grad u 2019. godini je rekonstruisala više od 30 ulica, u šta je uloženo oko 4 miliona konvertibilnih kuna (oko 2 miliona evra). Sa Direkcijom za puteve zajedno je rađena sanacija ulica Ferhadija, Štrosmajerova, Zmajevac i Nova Baruthana, saopšteno je iz Opštine.