Sarajevo, Tuzla i Lukavac među najzagađenijim u Evropi

Vesti | Region

Foto: pixabay

Tri grada u Bosni i Hercegovini danas su bila među najzagađenijim u Evropi. Na listi su se našli Sarajevo, Tuzla i Lukavac, dok je nešto manje zagađenje bilo u Zenici.

Najgore je u Sarajevu, Lukavcu, Zenici i Tuzli. Zbog guste magle otkazani su svi letovi sa sarajevskog aerodroma u Sarajevu.

Sarajevski mediji preneli su da su prema merenjima Svetskog tima za kontrolu kvaliteta vazduha (AQICN), Sarajevo, Tuzla i Lukavac danas bili među najzagađenijim gradovima Evrope.

Na zvaničnoj internet stranici Međunarodnog aerodroma Sarajevo navedeno je da su otkazani odlasci i dolasci kompanija Wizz Air, Adria Airways, Air Serbia i Fly Dubai za Budimpeštu, Ljubljanu, Beograd i Dubai.

Jedna od kritičnih tačaka u Sarajevu je na Otoci, a druga na Ilidži. Problem u Sarajevu predstavlja prašina. Podaci variraju, ali dosežu više od 260 mikrograma po metru kubnom vazduha. To je pet puta više od dozvoljene vrednosti, javila je N1 Sarajevo.

U Zenici koncentracija sumpora iznosi 500, a kritično je kada pređe 90. Najkričnije je u mestu Tetovo. Narednih dana, bar prema onome što je stručnjak za zagađenost vazduha Martin Tajs rekao, očekuje se vetrovito vreme i čist vazuh.

Zagađenost bi nakon utorka trebalo da opada. A do kraja sedmice, trebalo bi da bude potpuno čisto.

Kada su ovako visoke koncentracije prašine i sumpora u vazduhu lekari preporučuju što manje kretanja na otvorenom, posebno hroničnim bolesnicima. Onima koji moraju napolje preporučuje se nošenje medicinskih maski preko lica.

Izvor: N1