Saradnja Švedske i BiH u cilju održivih pametnih gradova

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Brinkhorst)

Saradnja za održive pametne gradove u Bosni i Hercegovini, bila je tema foruma koji je u Sarajevu organizovala Švedska privredna komora u BiH zajedno sa švedskom kompanijom NIBE koja je tržišni lider u Skandinaviji i vodeći evropski proizvođač toplotnih pumpi, te veliki zagovarač zelene tehnologije u svetu.

Okvirni cilj ovonedeljnog, jednog u nizu foruma, kako je za Fenu kazala predsednica Švedske privredne komore u BiH Vernisa Rejhan-Ićindić, jeste da se razmene znanja i iskustva o održivim rešenjima u energetskim sistemima u kontekstu klimatskih promena, kako bi se razvila i unapredila saradnja između BiH i Švedske u toj oblasti.

Predstavnici kompanije NIBE ove sedmice borave u BiH zajedno sa članovima švedske kraljevske porodice. Na skupu učestvuju prezentatori iz Švedske i BiH i želimo da vidimo šta to možemo naučiti od Švedske, ali isto tako sagledati dokle smo stigli ovde u BiH, dodala je Rejhan-Ićindić.

Direktor za međunarodne odnose NIBE-a Martin Forsen govorio je o tome kako ova kompanija i Švedska generalno vide budućnost pametnih gradova u BiH.

„NIBE je iskonska švedska kompanija koja svoje početke ima u oblasti koja se zove Skone i koja je postepeno rasla fokusirajući se na kvalitet. Smatram da ovi proizvodi mogu dobro da funkcionišu u BiH, posebno uzimajući u obzir klimatske prilike, i stoga želim da saznam više o tome kako ovde funkcioniše infrastruktura“, kazao je Forsen.

Kada dođe do operacionalizacije, kako je dodao, onda sarađuju sa partnerima kao što je „Termolux“.

„Projekti koje smo radili do sada bili su veoma uspešni i zadovoljni smo saradnjom sa „Termoluxom“. Kada je reč o projektima realizovanim u BiH, radilo se o prilično inovativnim rešenjima sa klijentima koji cene takav pristup“, naveo je Forsen, dodajući da su na forumu prisutni i inovativni investitori sa kojima žele da prodube saradnju u budućnosti.

Menadžer prodaje i odnosa sa klijentima u kompaniji „Termolux“ Adis Hafizović predstavio je primere implementiranih rešenja i proizvoda kompanije NIBE.

Foto-ilustracija: Unsplash (Inera Isovic)

„Kompanija Termolux“ ima sedište u Banjaluci, na tržištu smo deset godina i ekskluzivni smo zastupnici firme NIBE. Drago nam je da imamo takvo partnerstvo jer se radi o ozbiljnoj firmi, a na nama je da taj njihov kredibilitet očuvamo na našim prostorima. Za ovih deset godina urađeno je mnogo ozbiljnih projekata“, kazao je Hafizović.

Među ostalim, prezentovao je projekat realizovan sa „Elektroprenosom BiH“, u okviru kojeg je ugrađeno 11 jedinica vazduh-voda toplotnih pumpi za grejanje objekta od pet hiljada kvadrata. Takođe, rade na velikom broju privatnih kuća, zdravstvenih ustanova, škola i drugih objekata u celoj u BiH.

„Načelno rečeno, što je objekat veći, veća je i ušteda i investicija se više isplati. Naš primarni cilj u Termolux-u, odnosno NIBE-u, jeste da uđemo u što više objekata u BiH sa toplotnim pumpama i da smanjimo zagađenje, emisiju ugljen-dioksida i doprinesemo očuvanju životne sredine“, kazao je Hafizović za Fenu.

Izvor: Energetika.ba