Saradnja Srbije i Italije u oblasti održivog razvoja

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine gospodin Vladimir Galić i savetnica gospođa Olivia Tešić, posetili su italijansku regiju Lombardija, u periodu od 23. do 25. aprila 2017. godine, gde su učestvovali na svečanom otvaranju sajma „Agronatura“ i posetili su regionalni park „Parco Valle Lambro“.

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata su učestvovali na svečanom otvaranju sajma „Agronatura“, najpoznatije manifestacije o prirodnoj i ruralnoj baštini koja se održavala u opštini Komo sa ciljem povezivanje institucija na polju zaštite i unapređenja stanja životne sredine i održivog razvoja, kao i promovisanje zaštićenih prirodnih područja Vojvodine.

Pokrajinski sekretar je ovom prilikom prezentovao rad pokrajinskog sekretarijata, stanje zaštićenih prirodnih područja u AP Vojvodini i ukazao na velike potencijale prirodnih vrednosti i mogućnosti zajedničke saradnje na međunarodnim projektima sa italijanskim partnerima.

Prema protokolu domaćina, organizovan je radni sastanak pokrajinskog sekretara Vladimira Galića i predstavnika opština Komo i Bosisio Parini, na kojem su razmenjena mišljenja o mogućim aspektima saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Posebna pažnja je bila usmerena na sagledavanju zajedničkih projekata u oblasti zaštite i unapređenja stanja vodenih akumulacija na području nacionalnog parka Fruška Gora. Nakon sastanka, organizovan je obilazak jezera Alzeria, koje se nalazi u okviru evropske ekološke mreže Natura 2000.

Drugog dana zvanične posete organizovan je obilazak renovirane vodne ustave na reci Lambra koja se uliva u jezero Pusiano, zatim obilazak eko-turističkih sadržaja u regionalnom parku „Parco Valle Lambro“ i centra za posetioce.

Nakon obilaska zaštićenog jezera Pusiano, pokrajinski sekretar Vladimir Galić je razgovarao sa Mauriziom Gallenda, predstavnikom opštine Bosisio Parini, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena o proširenju saradnje u oblasti zaštite i unapređenja stanja životne sredine.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević