Saradnja Srbije i Bugarske posebno intenzivirana u oblasti energetike

Vesti | Srbija

 

Foto: Vlada Republike Srbije

Foto: Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je preključe u Sofiji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Premijeri Srbije i Bugarske prvi su imali bilateralni susret uoči početka sedmog Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji.

Brnabić i Borisov ocenili su da se politički i ekonomski odnosi dva suseda stalno unapređuju, a posebno je važna saradnja u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike.

Obim robne razmene Srbije i Bugarske u 2017. godini dostigao je rekordnih milijardu evra, od čega je srpski izvoz iznosio gotovo 590 miliona evra, dok je saradnja Srbije i Bugarske posebno intenzivirana u oblasti energetike.

Brnabić je istakla da je naročito značajno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora BugarskaSrbija.

– Izgradnja gasovoda NišDimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske, naglasila je Brnabić.

Brnabić i Borisov razgovarali su o aktuelnim infrastrukturnim projektima.

Intezivno se radi da do kraja godine bude završena izgradnja istočnog kraka Koridora 10, dok modernizacija pruge NišDimitrovgrad treba da započne krajem ove ili početkom 2019. godine, što će omogućiti bolje povezivanje dve zemlje.

Predsednica Vlade Srbije zahvalila se bugarskom premijeru što je pitanje proširenja EU ponovo stavljeno na agendu Unije.

– Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da ovo pitanje bude među prioritetima njenog predsedavanja Savetom EU, koje je upravo uspešno okončala, rekla je Brnabić.

Milisav Pajević