Saradnja sa UAE u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mubarak Said Al Daheri na kurtoaznom sastanku razmenili su mišljenja, informacije i predloge moguće saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je ukazao da dobri bilateralni odnosi dve zemlje, privredni i ekonomski, daju široki okvir za intenziviranje saradnje i u oblasti zaštite životne sredine. Zaštita životne sredine je najperspektivnija oblast za investiranje u Republici Srbiji. Potrebne su nam investicije i savremene tehnologije, posebno u sektoru otpada i otpadnih voda. Jedan od modela za investiranje može biti kroz javno-privatno partnerstvo, poput modela kakav je primenjen u beogradskoj Vinči, rekao je Trivan.

Al Daheri je istakao podršku njegove zemlje i naglasio da svakako postoji prostor za saradnju i pomoć UAE Srbiji u oblasti zaštite životne sredine. Naveo je da UAE sarađuju sa velikim brojem zemalja u oblasti zaštite životne sredine, da imaju dobra rešenja u zaštiti ptica, u sektoru prerade otpada i otpadnih voda, i ukazao na primenu visokih standarda u toj oblasti.

Ministar Trivan i ambasador Al Dehiri su se saglasili da uzlazni trend odnosa dve zemlje, uz jačanje saradnje na privrednom i ekonomskom planu, ujedno daje zamah i ostvarivanju saradnje u primeni novih znanja i standarda i unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević